Зима

Зима

22 май 2020 г.

Близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните два месеца

Подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век
 
Още 2,4 млн. американци са попълнили молби за социални помощи за безработни в рамките на последната седмица, въпреки опитите на множество щати да подновят икономическата активност с надеждата, че епидемията в страната скоро ще бъде овладяна, пише британското либерално издание The Guardian, цитирано от Агенция "Фокус".

Последните данни на Министерството на труда показват, че близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните два месеца. Броят на хората, които губят работата си ежеседмично намалява, но въпреки това подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че очаква безработицата да продължи да се покачва на фона на епидемията, но в същото време предупреди за "непоправими щети" върху икономиката, ако карантината продължи твърде дълго.

Седмичната статистика за хората подали молби за социални помощи не винаги дават точна информация за ситуацията с безработицата. Документът представлява само молба за социални придобивки, а не всеки човек, който загуби работата си незабавно подава подобно заявление.

Според информацията безработицата в САЩ в момента 14,7% - най-високото й ниво от началото на пандемията. Според много икономисти обаче истинското число е по-високо, а безработицата може да достигне до 20% и повече в края на кризата.

Повечето американски щати вече премахват ограниченията, наложени заради коронавируса до известна степен, макар че според статистиките повечето американци все още са притеснени да се върнат на работа и много бизнеси остават затворени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар