Зима

Зима
Пролет

18 май 2020 г.

В Испания хората, зависещи от социални помощи, достигнаха до рекордните 5,2 милиона души

Испания е една от най-тежко засегнатите от Covid-19 държави с 230 698 регистрирани случаи на коронавирус
 
Някои от "новите бедни" в Испания, понесли удара на коронавируса, се редяха на дълги опашки в работническия квартал Алуче в събота, за да получат пакети със стоки от първа необходимост, принудени внезапно от пандемията да разчитат на подаяния, свидетелства агенция Ройтерс.

Квартална асоциация създаде заведение за социален патронаж и доброволци раздаваха храна и други стоки от първа необходимост. Близо 800 семейства получиха помощи този уикенд:

"Синът ми е инвалид. Не съм ходила на работа от месеци. Това е бедствие във финансово отношение", казва Илияна, домашна прислужница, която е пристигнала да живее в Испания от Румъния.

Рафаел Пае споделя, че е пристигнал по-рано тази година в Испания от Венецуела, която също отдавна се бори с икономическата криза, и не може да намери работа.

"Седмица след като пристигнах, започна пандемията и не успях да си намеря работа", каза той пред Ройтерс.

Испания е една от най-тежко засегнатите от Covid-19 държави с 230 698 регистрирани случаи на коронавирус и 27 563 починали от заразата.

Усилията ѝ да възпре разпространението на инфекцията доведе до мъчително спиране на икономиката и рязък скок на безработицата през март и април, което увеличи броя на хората, зависещи от социални помощи, до рекордните 5,2 милиона души.

Ако се прибавят работниците, пуснати в отпуска, и хората в болнични, близо 7 милиона души разчитат на държавата, което е близо 30 процента от работната ръка, според данни на правителството.

Междувременно в Испания нови области започнаха днес да излизат от карантината, което е реалност за вече 70 процента от испанците, с изключение на градовете Мадрид и Барселона, съобщава БТА.

В Мадрид управителят на областта от десницата възнегодува срещу решението на централното правителство да запази карантината на столицата, където в няколко квартала през уикенда на протести се събраха стотици хора с искане за оставката на премиера Педро Санчес.

Това движение, започнало в социалните мрежи и подкрепено от десницата, се разпространи и в други градове на страната.

Както и Мадрид, голяма част от съседната област Кастилия и Леон, и Барселона с предградията ѝ още не са навлезли в първата фаза на излизане от карантината, която позволява отваряне на терасите на заведенията за клиенти, и семейни и приятелски събирания с участието на до 10 души.

Нови части на страната като провинциите Гренада и Малага на юг, Толедо в Централна Испания или Валенсия в източната част от страната обаче се присъединиха към онези, които започнаха да излизат от карантината миналия понеделник. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар