Зима

Зима
Пролет

8 май 2020 г.

Владимир Путин поздрави чуждестранни лидери и народи по случай 75 години от победата над нацизма

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави по случай 75-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война лидерите и народите на страните от бившия Съветски съюз. 


Това съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

Путин е изпратил "приветствени послания до лидерите и гражданите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Абхазия, Южна Осетия, а също и до народите на Грузия и на Украйна", се казва в комюникето.

Поздрави по случай годишнината бяха разменени в телефонен разговор между Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел. Изразено бе убеждението, че в двете страни няма никога да бъдат забравени германските патриоти, водели самоотвержена борба с нацисткия режим. Двамата изразиха намерение да градят конструктивно двустранните отношения и занапред, да продължат и тясното сътрудничество в действията срещу коронавирусната пандемия, отбелязва офисът на руския лидер.

Русия и САЩ днес са на предната линия в действията срещу глобалните заплахи и заедно биха могли да постигнат добри резултати в гарантирането на сигурност и стабилност между народите, се казва в приветствено послание на Путин до американския президент Доналд Тръмп по случай Деня на победата.

Победата във войната бе постигната с общи усилия от Съветския съюз и страните от антихитлеристката коалиция. Този безценен опит от сътрудничеството е твърде актуален и днес, подчертава президентът на Русия в поздрав по случай годишнината, отправен към британския народ и премиера на Великобритания Борис Джонсън.

В обръщение по повод паметната дата и годишнината от освобождаването на Австрия от нацизма, излъчено от австрийската телевизия О Ер Еф, Путин пожела на народа на страната мир и процъфтяване, успехи в преодоляването на коронавирусната заплаха. Изрази и благодарност към населението и австрийските власти за грижовното отношение към съветските военни паметници в страната.

В разговор по телефона днес Владимир Путин и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху подчертаха, че е принципно важно да бъде опазена истината за Втората световна война, да се води борба с опитите за преразглеждане на резултатите от нея и за фалшифициране на историята. В тази връзка Нетаняху отбеляза решаващия принос на Червената армия в освобождаването на Европа и разгрома на нацизма, посочи пресслужбата на Кремъл.

Двамата лидери се споразумяха за редовно сътрудничество между ресорните ведомства от Русия и Израел в борбата срещу Ковид-19, включително в разработването на ваксина срещу вируса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар