Зима

Зима
Пролет

13 май 2020 г.

Извънредното положение отпадна, но част от мерките и глобите остават

Правителството ще има право да обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa
 
От днес официално пада извънредното положение в цялата страна, но част от мерките срещу короновируса остават. Както и глобите за нарушението им.

След като вчера депутатите приеха промените в Закона за здравето, стана ясно, че Министерският съвет, а не миниcтъpът на здравеопазването, ще има право да обявява извънpeднa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa. До това ще се стига пpи нaличиe нa нeпocpeдcтвeнa oпacнocт зa живoтa и здpaвeтo нa гpaждaнитe oт eпидeмичнo paзпpocтpaнeниe нa зapaзни бoлecти, cpeд ĸoитo вeчe изpичнo е пocoчен и СOVID-19, съобщава Dnes.bg.

Глобата за нарушаване на карантината е от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лева. Глобата за болни, които отказват да бъдат поставени в изолация, е 5000 лева.

Същият размер на санкцията е и за лице, което е било контактно с болен и отказва да бъде поставено под карантина, както и за пристигнали в България от чужбина, които също не искат да бъдат изолирани за 14 дни.

Задължително остава носене на предпазни маски в градския транспорт. Остава 14-дневната карантина при връщане в страната.

Остават мерките за защита на длъжници

„Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити и от наказателни лихви”, обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

Социални мерки

В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които насочената към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се смятат за трудов стаж.

Учебната година ще завърши онлайн

Учебната година ще завърши дистанционно, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на следващата учебна година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът на единадесетокласници от обединени училища в други ще става само с оценките от дипломата за завършен десети клас.

Кои забрани паднаха?

От днес отварят хотелите и местата за настаняване в България, спазвайки всички изисквания и ограничения.

Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито.

Разрешена е работата на басейните, но само външните. Тепърва ще става ясно дали и кога ще отворят и вътрешните басейни и тези с минерална вода в хотелите.

По предложение на спортното министерство и със заповед на здравния министър се разрешават индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито.

Разрешено е отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция.

Кината също могат да отворят врати, но при запълване до 30% от капацитета на местата в салоните.

Позволяват се концерти и културни събития на открито, пак с допустима заетост на местата до 30%.

Ресторантите и заведенията, които разполагат с градини, вече отвориха при строги мерки за хигиена и дистанция минимум 1,5 м между масите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар