Зима

Зима
Пролет

3 май 2020 г.

Доц. Мангъров: Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално

"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността."

"Важно е този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит."

Това каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на БНТ.

Според него се дават разнопосочни сигнали като това да се носят маски или да не се носят. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.

"Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш", коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница.

Той заяви, че в страната ни никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те се намират на четвърто и пето място в света по продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.

В двете най-засегнати страни в Европа в домовете за възрастни хора живеят по 200-300 души с един и същи персонал. Възрастните в България са в домовете си.

Доц. Мангъров каза, че се чува с премиера, пише му СМС-и, но е на мнение, че около него има хора, които се страхуват, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.

Мангъров смята разхлабването на мерките за нещо хубаво, но смята, че парковете, стадионите и спортните площадки трябва да са отворени.

"Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде", каза още той.

"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността", добави доц. Мангъров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар