Зима

Зима
Пролет

8 май 2020 г.

Васил Божков: Нямам ограничения от дубайските власти. Притеснявам се, ако се върна в България

"Аз бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Готов съм да дам акциите на всеки един."
 
Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати обвинения у нас, е бил в затвора "Ал Ахбар" в Дубай в продължение на 2-3 седмици.

„От края на януари съм в Дубай, добре съм. В момента живея в апартамент под наем. Статутът ми е резидент“, каза той през бтв.

Божков обясни, че не е бил в ареста, ами в затвора без средства, без достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямах затворнически номер, с една дума не е съществувал.

„Нямам имоти в Дубай, които да съм си купил“, каза още той.

Божков обясни, че е бил освободен от затвора, след като дубайските власти са разбрали как точно стоят нещата, което било съвсем различно от това, което представяли българските власти.

„Просто ме пуснаха. Нямам ограничения от дубайските власти, нямам и охрана, за какво ми е охрана, от кого да се охранявам. Притеснявам се, ако се върна в България“, призна той.

Никой от българските власти не го е търсил до момента.

"Смятам да се върна, аз съм невинен трябва да се върна в подходящия момент и колкото по-скоро толкова по-добре, тези неща трябва да се изчистят, защото срещу мен няма нито едно сериозно обвинение“, настоя Божков.

По думите му той не е избягал от България, а е отишъл в Дубай по работа.

„Дойдох в Дубай по работа, заповедта за ареста ми излезе два дни, след като бях заминал, а ако се бях върнал в България нямаше да изляза от ареста“, каза той.

Божков призна, че се страхува за физическата си сигурност в България.

Бизнесменът допълни, че се чува по телефона със сина си Антон, който е с обвинение за пране на пари. Според него обаче обвинението е за период от време, когато синът му е бил в Англия и не е имал никаква представа за бизнеса.

Със съпругата си не се чува, защото тя е в ареста.

Бизнесменът призна, че в момента не разполага с никакви средства, но пък има богати приятели, които му дават пари - „милион, два, пет“.

Те не били българи, защото българите се страхували да говорят с него.

Божков е в Дубай с мажоритарния собственик на „Левски“ Георги Попов.

„Аз и Георги Попов сме заедно в апартамента. Ако напуснем ОАЕ ще ни арестуват, иначе в Дубай се движим свободно. Георги имаше имен ден, празнувахме с наши познати, голяма компания, които не са българи“, каза още бизнесменът.

Божков отрече да познава певицата ЛиЛана, която е в ареста за злоупотреби с еврофондове.

„Не я познавам, аз съм печели достатъчно пари, за да не се интересувам от еврофондове, 2-3 милиона не ме интересуват“, каза той.

"Аз бих направил за "Левски" всичко, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на "Левски", ако не се смени собствеността!" - това какво значи, според вас? Готов съм да дам акциите на всеки един. Не да ги продам, а да ги дам, само и само "Левски" да бъде спасен. А кой унищожи "Левски"? Всички знаем. Как стана това? В грубо нарушение на закона. Аз съм инвестирал 25 млн. лева за 1 година", заяви Божков.

Акциите формално са собственост на близкия до Божков Георги Попов. Той притежава 86,6% от акциите в клуба, 10% са на Тръст "Синя България", а останалите са на миноритарни собственици.

"Нали "Левски" е акционерно дружество все пак? Да сте чули да има ангажименти акционерите да издържат акционерните си дружества? Но все едно...", попита риторично Божков.

"Бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги дал на феновете. Аз не мога да направя нищо в тази ситуация", заяви Божков.

"Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, "Левски" няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете. Но не виждам бъдеще за "Левски", заяви още той.
Божков отрече появилите се информации да е искал извинение от феновете.

Той още веднъж каза, че е бил в контакт с изпълнителния директор на "сините" Павел Колев и треньора на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов, който беше спряган за нов собственик на акциите.

"Тити Папазов искаше просто да спасява "Левски". Казах, че ще им дам акциите, но реално погледнато, не знам как ще се оправят след това", заяви той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар