Зима

Зима
Пролет

14 май 2020 г.

Веселин Налбантов: Бях оптимист за сезона в туризма, но указанията са неадекватни

"Ще настояваме за ясни правила - какви маски да слагаме и дали маски, дали шлемове, дали да се облечем като космонавти."
 
"Сезонът се очертаваше като много добър, но с тази пандемия, въпреки че аз съм убеден, че няма нищо такова в България, всичко се срина."

Това каза пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Той изтъкна, че до вчера е бил оптимист, че сезон ще има, но вече не е, защото са получили разнопосочни и неадекватни указания. Налбантов заяви, че утре от асоциацията ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, на която ще изложат несъгласията си с идеите за бранша.

"Ще настояваме за ясни правила - какви маски да слагаме и дали маски, дали шлемове, дали да се облечем като космонавти. Да седнем и да уточним тези неща", подчерта той.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация коментира обявеното отваряне за сектора, което в последствие се е оказало неясно заради задължителната 14-дневна карантина за всички, пристигащи туристи от чужбина. 


"Нямаме точни указания как ще се работи. Не е приложимо това изискване да изхвърлим столовете с дамаски и да направим нова инвестиция за столове", категоричен беше той и добави, че за да се изпълнят указанията, е необходимо и време, не само средства.

Налбантов прогнозира, че ако няма полети от чужбина, сезонът ще е много слаб. 


"Българските туристи са много малко, а и те са обеднели, взели са си вече отпуските. Ако дойдат, ще дойдат за уикенд туризъм", смята той. Налбантов заяви, че е намалил с 20% цените в хотела си, но не може да работи под себестойността на предлаганото.

"Ресторантьорите в цял свят правим износ на место́ - продаваме в Германия, а те идват тук и консумират. Този износ на место́ не трябва да се облага с повече данъци. Това ще доведе до изсветляване, ако има какво да се изсветли", коментира още той. 


Според него браншът е нарочен, че в него са "лошите момчета на България".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар