Зима

Зима
Пролет

16 май 2020 г.

Борис Минков: Психиката на хората вече никога няма да е същата

В критични ситуации в България рядко успяваме да си извлечем полза, оплакваме се повече от необходимото и виждаме само негативната им страна
 
"След пандемията от коронавирус няма да се случи завръщане в някакво познато досега ежедневие. Промяната е доста драстична, но не на чисто материално ниво, а по-скоро на емоционално."

Това каза в интервю за БТА психологът Борис Минков.

Той смята, че COVID-19 ни показа как не сме толкова силни, за колкото се мислехме, и че вирусът ни помогна да се откроят рязко както проблемите, така и решенията в много аспекти от ежедневието ни. Експертът посочи, че този вирус е като флуид, който помогна много вече случващи се процеси, да започнат да се случват по-бързо - да се използват електронни методи за обучение и работа, по-често да останем насаме със себе си, да търсим връзката с природата около нас и да я ценим в по-голяма степен.

"Психиката на хората вече никога няма да е същата", заяви Минков.

При всеки завръщането към ежедневието ще е различно - в зависимост от съхраненото самочувствие, от това дали се идентифицира като индивид, като част от семейството, от нацията или като част от цялото творение на природата. И по време на коронавируса българите продължиха да прекаляват с идентификацията си само като българи, а не като част от глобален процес, смята психологът.

Впечатленията му от реакциите в страната, към пандемията са, че българската нация има неотработена емоционална травма. Ние много често, може би заради трудното ни минало като нация, прекаляваме с идентификацията си като българи и ни е трудно да се видим в по-общия контекст на случващото се по света. Според него в другите държави има доста опити да се намери ползата, позитивното от цялата ситуация, но у нас сякаш изпъкват много повече негативните неща, до които тази ситуация ще доведе.

"В Изтока, когато се случи нещо лошо, като например честите земетресения в Япония, културата на преживяване на всичко това води до възприемане на бедствията като вид урок, като нещо, от което да си извлекат полза, което ще им помогне в бъдещето", посочи психологът.

Според него в критични ситуации в България рядко успяваме да си извлечем полза, оплакваме се повече от необходимото и виждаме само негативната им страна.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар