Пролет

Пролет

15 май 2020 г.

Словения обяви край на епидемията от коронавируса в страната

От полунощ Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си
 
Словения обяви край на епидемията от коронавируса в страната и облекчи граничния контрол с ЕС.

Балтийските републики от своя страна създадоха първата зона за свободно пътуване в Европа в опит да дадат тласък на икономиките си, пострадали от пандемията от COVID-19, предаде БНР.

Словения стана първата европейска държава, сложила официално край на епидемиологичното положение. Отсега нататък хората, пристигащи в страната от други държави от Европейския съюз, няма да бъдат под карантина.

Причината за това решение на правителството е, че през последните две седмици в страната не са установени повече от 7 нови случая за ден.

В двумилионната Словения досега са потвърдени под 1500 заразени с коронавирус, а починалите са 103-ма.

Въпреки обявения край на епидемията обаче гражданите ще трябва да продължат да носят маски на закрити обществени места и да спазват дистанция.

От полунощ пък Литва, Латвия и Естония отвориха границите помежду си. Гражданите на трите страни ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще подлежи на 14-дневна карантина.

Решението на трите балтийски републики идва в момент, в който ЕС се опитва да убеди 27-те членки да отворят отново вътрешните си граници и да рестартират пътувания на по-големи разстояния, макар и с мерки за сигурност като предпазни маски в самолетите.

И в трите републики почти няма нови случаи на заразени с коронавирус, а от края на април властите в тях облекчиха мерките.Няма коментари:

Публикуване на коментар