Пролет

Пролет

19 май 2020 г.

Проф. Стоян Маринов: Няма как българските туристи да спасят сезона

През миналото лято 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас
 
"Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона."

Това заяви проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред БНР.

По думите му за миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас.

"Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите", уточни проф. Маринов.

Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи.


"Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем", категоричен е Маринов.

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли. 


"Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение", коментира проф. Маринов.

"Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България
", посочи Маринов.

Според специалиста България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар