Зима

Зима
Пролет

1 май 2020 г.

Нескопосана манипулация с членството ни в "чакалнята на еврозоната"

Някой май извлича дивиденти от фалшиви новини

Дали поради некомпетентност или не, на онлайн медийната сергия бе пробутана нескопосана манипулация за кандидатурата на България за членство във валутния механизъм ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната". 


На 30 април не малко медии гръмнаха с "новината", че страната е подала документи за присъединяване към преддверието на еврото. На места дори бе цитиран премиерът Бойко Борисов, който съобщил радостната вест на френския президент Еманюел Макрон. Забележете - в телефонен разговор!

Сюжетът наподобява фабрикуването на типична фалшива новина в анонимен сайт. Но този случай не е точно такъв, защото информацията за разговора на Борисов и Макрон идва от пресслужбата на Министерския съвет. И по-скоро става дума за една доста фриволна интерпретация.

В съобщението на Министерския съвет действително се цитират следните думи на премиера, с които се обръща към френския президент: "Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ". Така остава впечатлението, че някакви документи са подадени. Още повече, че Борисов заяви неотдавна, че се надява до края на април България официално да кандидатства за членство.

Истината обаче е доста по-различна. Борисов е уведомил Макрон, че сме изпратили писмо до Европейската централна банка за завършване на процеса на оценка от нейна страна за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е само предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в ERM II. Източници на "Банкеръ" разясниха, че по този начин българският министър-председател на практика е дал заявка, че подготовката на страната ни за присъединяване продължава, след като преди два месеца самият той направи крачка назад в търсене на обществен консенсус.

Дотук с интерпретациите.

Както стана дума, някои медии побързаха да се възползват от ситуацията, да поувеличат трафика на сайтовете си, пък било то и поради непознаване на материята. Само че като не познаваш материята, не е много редно и да си вреш носа в нея. Особено когато става дума за събитие от такъв калибър, което със сигурност ще бъде отразено и от европейските ни партньори. Например на сайта на ЕЦБ, а и Европейската комисия едва ли би пропуснала да излезе със съобщение и изявление на вицепрезидента й Валдис Домбровскис, който все пак отговаря за валутния съюз. Пък и познавайки нашето правителство, подобен външнополитически успех със сигурност щеше да бъде отбелязан, ако не с оркестър, то поне със специален брифинг с участието на министър-председателя, финансовия министър и управителя на БНБ.

Всъщност, ако някой се замисли, няма как да не му се стори странно информацията за кандидатурата на България да намери място в телефонен разговор, било то и с френския държавен глава Макрон...

В допълнение може да кажем, че по неписано правило подобни информации се обявяват в петък вечер, когато е приключила търговията на международните пазари. Такъв сюжет може да очакваме в следващите три месеца, както стана ясно от последните изявления и на гуверньора Димитър Радев и на еврокомисаря Домбровскис.


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар