Зима

Зима
Пролет

22 май 2020 г.

Силно обичан и мразен: кой е "гърмяният вълк" Наско Сираков

Наско Сираков мина през няколко периода като футболист и ръководител в "Левски", в които имаше емоции от двата полюса

Седем е добро число, обичат да казват левскарите. 


Числото седем се е превърнало в символично за тях заради паметните победи със 7:2 и 7:1 срещу ЦСКА. При втората ключов принос за "Левски" има Наско Сираков, който вкарва четири гола.

Седем са и годините, откакто Сираков изрече думите "Тръгвам си от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук". Той не само се завърна на "Георги Аспарухов", но убедително е изборът на привърженици за човека, който да получи мажоритарния пакет акции на клуба според гласуването, организирано от Васил Божков във "Фейсбук". Обвиняемият бизнесмен заяви, че ще му даде акциите.

Спортният път на Сираков преминава през възходи, някои падения, обрати. Това го превръща в силно обичан и недолюбван едновременно от свои и чужди.

На 17 май тази година той се завърна и обяви публично, че иска да помогне на клуба в тежкия момент, в който бъдещето на сините е в мъгла. С емоционално и добре премерено послание Сираков отново спечели мнозинството почитатели на отбора на своя страна. Но останаха и много въпроси - защо е променил мнението си и се завръща в "Левски", част ли е от задкулисието (за което Божков говори), как всъщност ще се справя с финансирането на изпадналия в много тежко положение клуб, ще търси ли инвеститор, на когото евентуално след това да прехвърли получените акции.

"Всички ние, левскарите, сме виновни, за да се стигне до това положение. Едни с действията си, другите - с бездействието. "Левски" не е създаден, за да се спасява. Той е създаден да успява, да побеждава. "Левски" ще успее да се спаси, но наистина в момента времето ни притиска. Нищо не можем да направим за спасението на "Левски" без акциите", каза бившият нападател в "120 минути" по Би Ти Ви.

Между възходите и паденията в "Левски"

Като футболист Сираков, който е син на сребърния олимпийски медалист по борба Петко Сираков, се превърна в символ на "Левски". С 165 гола е начело на голмайсторската класация в клуба за всички времена. Успоредно с това беше част от най-големия успех в историята на националния отбор, стигнал до четвъртото място на световното в САЩ '94.

На другия полюс остава мигът, в който в началото на 90-те години по време на мач с "Черноморец", ядосан от недоволството на публиката на "Левски", Сираков си сваля гащите и си показва задните части към привържениците.

Дори така в бурните отношения между голмайстора на клуба и запалянковците надделява привързаността. Картината е същата и по времето, в което Сираков е ръководител. Време, в което той използва качествата и намира правилните лостове, за да запише огромни победи. Под негово ръководство и в партньорство с треньора Станимир Стоилов "Левски" постигна най-значимите успехи в съвременната си история с четвъртфинала в турнира за купата на УЕФА (вече Лига Европа) през 2006 г. и с първото влизане на български отбор в групите на Шампионската лига през следващия сезон. През пролетта на 2008 г. Сираков беше уволнен от тогавашния собственик Тодор Батков.

Пет години след това той се завърна на "Георги Аспарухов" като спортно-технически директор по покана на Батков. Тогава в управлението влезе и 35-годишният Христо Йовов, който беше назначен за технически директор на мъжкия отбор (документи вече показват, че определяният за близък до властта Йовов е бил дори собственик на "Левски" за кратко през 2019 г.).

Въпреки че Сираков се прицели в три поредни титли за три години, вторият му управленски период беше много кратък и неуспешен. През лятото на 2013 г. "Левски" записа срамно отпадане от "Иртиш" от Казахстан в евротурнирите, а през октомври се стигна до скандала със събличането на треньора Ивайло Петев от фенове по време на представянето му. Сираков реагира бурно и каза: "Не подавам оставка. Аз просто си тръгвам от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук".

Последваха седмици, в които той критикуваше остро Батков и постави открито въпроса за собствеността и финансирането на "Левски". "Не знам кой е собственик. Тодор Батков ми е казал, че той е собственик. Но той не може да взема самостоятелно решенията. Взима ги заедно с Иво Тонев (приближен до министър-председателя Бойко Борисов, Тонев по това време част от ръководството, а по-късно и съсобственик). Парите идват и от него (Тонев). Това е истината. Това е, което знам", заяви на 10 октомври 2010 г. Сираков. Той заподозря, че е бил върнат в "Левски", "за да бъда дискредитиран и омерзен и най-вече да ми бъде затворена устата. Защото, преди да дойда в "Левски", бях най-големият критик".

Острите му думи продължиха и през февруари 2014, когато призова Батков да "признае публично, че няма пари, и да каже кой му помага".

"Гърменият вълк" единак

Няколко месеца след това беше представена биографичната книга "Единакът", посветена на Сираков и писана от настоящия изпълнителен директор на "Левски" Павел Колев.

Въпреки името на книгата Сираков има верни и дългогодишни приятелства, като е близък с повечето от бившите си съотборници от т.нар. златно поколение на националния отбор. Той участва в различни бизнеси - през декември 2009 г. става съдружник с Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Любослав Пенев и собственика на "Царско село" Стойне Манолов във фирмата "САЩ-94", занимаваща се с "откриване и експлоатация на заведения за обществено хранене и увеселителни заведения, търговия на едро и дребно". В годините участва в още няколко фирми, като в една от тях е съдружник с президента на "Славия" Венцислав Стефанов и с Манолов, а в "Лендер груп" е партньор със съпругата си Илиана Раева (фирмата се занимава със строителство и имотни сделки).

Освен това е близък и със собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев. През 2013 г. Раева каза, че Ганчев ще финансира партията ѝ "Обединена България".

В края на 2016 г. дори Ганчев заяви пред привърженици на ЦСКА, че иска да привлече Сираков в ръководството на червените заради качествата му. Имаше твърдения, че бившият нападател е дал съгласие. Идеята обаче не се прие в червената общност.

По това време двамата с Ганчев бяха част от управлението на българския футбол като членове на изпълнителния комитет на БФС.

Картината в клубния футбол вече е напълно променена от дните, в които Сираков беше ръководител в "Левски", тъй като има нов силен играч в лицето на удължаващия хегемонията си "Лудогорец", покровителстван от собственика си Кирил Домусчиев.

През 2017 г. Сираков отправи остър отговор към Домусчиев, който беше заявил, че кръгът "Царско село" стои зад кандидатурите на Сираков и Любослав Пенев за шеф на БФС. Това стана няколко месеца преди конгреса в БФС, в който легендата на "Левски" не участва като кандидат за президент. Домусчиев насочи вниманието към близостта на Сираков с Пенев и Стойне Манолов, без да назовава имена.

"Ще му отговоря много кратко: Кирчо, за още 20 години да си купиш тв правата за българското първенство, за следващите 20 години да си купиш първенството на България по футбол, пак само ще сънуваш, че можеш да достигнеш Сираков във футбола. Продължавайте с твоите 100-150 фенове със сандвичи в ръка (знам откъде са им сандвичите) да скандирате "българи юнаци" на вашите мачове, а аз, гледайки, ще се опитам да видя повече от едно българче в отбора - Светльо Дяков, незнайно как попаднал в отбора. Няма що, огромен принос и огромна полза за българския футбол", заяви Сираков чрез публикация в страницата на съпругата си Илиана Раева във "Фейсбук", като нарече Домусчиев "Кирчо от Делиормана".

И добави: "Успокой се малко, спри се, гърмян вълк съм. Да си знаеш, че няма да ти е лесно с пушката срещу мен."

На конгреса на БФС през февруари 2018 г. Сираков и Ганчев излязоха от изпълнителния комитет. Последваха месеци на мълчание, преди легендата на "Левски" да се завърне ударно на "Герена". Това постави и въпроси дали Сираков е свързан с някоя от двете страни.

В интервюто пред Би Ти Ви Сираков се изказа дипломатично и заяви, че Борисов "е най-уважавания и добре приет политик навсякъде в Европа", и че Божков е направил много за стабилизирането на "Левски".

Сега се очаква Сираков да влезе в съвсем нова роля, като цялата тежест и отговорността ще са върху него. Включително да лавира в обстановката на противопоставяне между политико-икономическата зависимост на клуба и изявеното желание от страна на Павел Колев за пълна прозрачност и отчетност на средствата и действията.

Защото в момента "Левски" има публично обявени около 16 млн. дългове и се нуждае от стратегия. Интересно е каква ще е тя в очите на Сираков. През февруари 2017 г. той каза по темата: "Първата основна задача на "Левски" е да обяви план пред хората - ние следващите пет години няма да се борим за нищо, няма да ви лъжем, ще намалим бюджета наполовина. Няма да е 12 млн. лева, а ще е 6 млн. лева. До пет години ние ще изчистим всички задължения. Клубът ще е начисто. Тогава ще седнем на масата, ще направим отбор и ще се борим за еди какво си. Всичко друго са лъжи, кърпежи, хвърляне прах в очите на хората и затова ще ходят по 200 човека на стадиона. Това е истината. Няма какво да се заблуждаваме и да се лъжем."

 
Божидар Къртунов, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар