Пролет

Пролет

18 май 2020 г.

В Италия нараства броят на "новите бедни"

Италия изпадна в историческа рецесия, с прогнози между 8 и 10 процента спад на БВП, невиждана от Втората световна война
 
В Италия, която премахва най-строгите рестрикции, въведени заради коронавируса, опитвайки да се завърне към нормално всекидневие и да рестартира икономиката, нараства броят на "новите бедни".

Като цитира публикация на Франс прес, БТА разказва за "Анна" - домакиня от Рим, която желае да назове цялото си име от срам, част от тези "нови бедни", лишена от доходи заради коронавируса и принудена да прибягва до продоволствени помощи.

"Идвам тук от време на време, когото стане тежко. Срам ме е", шепне жената на около 50 години, която прекосява града за един пакет с храна, раздавана от асоциацията "Ронда дела Солидариета" ("Патрул за солидарност") в самия исторически център на Рим, над форума на Траян.

За да плаща наема си, тя обикаля в търсене на безплатна храна. В петък 130-те пакета бяха разграбени за 10 минути.

Италия изпадна в историческа рецесия, с прогнози между 8 и 10 процента спад на БВП, невиждана от Втората световна война. През февруари пандемията завари една вече разклатена икономика, белязана от голямо неравенство, висок публичен дълг, безработица от 9 процента и значителен сив сектор, особено в Юга.

Според земеделския синдикат "Колдирети" броят на хората, принудени да прибягват до продоволствени помощи, се е увеличил с една трета и достига 3,7 милиона души, или с 1 милион повече отпреди - това са тези, които синдикатът нарича "новите бедни".

Италия плаща тежка цена, изразена в човешки животи, с повече от 30 000 починали от заразата, но и икономическа. Именно най-богатите северни области, на които се пада 45 процента от БВП, са най-силно засегнати.

Отчаяние

След като преди година го уволнили от работа като готвач, 64-годишният Антонио Ди Грегорио от Милано свързва двата края като шофьор на възрастни хора. Баща на 9-годишна дъщеря, сега той оцелява с 400 евро минимален доход, който държавата осигурява на нуждаещите се:

"Дори в средата на месеца вече не остава нищо", споделя той пред Франс прес.

Ди Грегорио казва, че е виждал хора да крадат храна от магазините в Милано, феномен, който се наблюдава и в бедния Юг. Икономиката трябва да се рестартира, допълва той, в противен случай "ще стигнем до гражданска война, хората са отчаяни".

Благотворителната организация "Каритас" обяснява, че молбите за помощ в нейните центрове са се увеличили двойно от началото на пандемията (с 114 процента).

Асоциацията "Нона Рома", която помага на ромите в италианската столица, помагаше на 300 семейства, а сега на близо 4000, посочва президентът Алберто Кампаила:

"Вече не са само семействата, живеещи в абсолютна бедност, но също и тези, които работят в сивата икономика, самонаетите, младите хора и следователно много мигранти. Тези хора вече нямат работа".

"Нона Рома" раздава основни хранителни продукти всеки уикенд. Много от тези, които се възползват от това, обясняват пред Франс, че все още не са получили ваучерите за храна, за максимум 100 евро на седмица и на семейство. Според кметството са раздадени 60 000, но асоциациите оценяват нуждите на 90 000.

Филипинка, дошла да вземе пакет от асоциацията "Нона Рома" и която се представя с името Мария-Тереза, обяснява, че вече не е човекът, който най-много трябва да бъде съжаляван.

Близо до дома ѝ бездомните вече не могат да намерят храна в кофите за боклук: "Вече никой нищо не изхвърля".Няма коментари:

Публикуване на коментар