Зима

Зима
Пролет

7 май 2020 г.

Защо Унгария отказа да ратифицира Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция подпомагала "деструктивната джендър идеология" и "нелегалната миграция"

Депутатите от управляващата партия "Фидес" и коалиционните им партньори приеха декларация, с която призовават правителството на Виктор Орбан да не предприема стъпки към ратифицирането на Истанбулската конвенция. 


Според народните представители, Конвенцията на Съвета на Европа подпомагала "деструктивната джендър идеология" и "нелегалната миграция".

По време на заседанието депутатки от опозицията издигнаха плакати, на които бяха изписани цитати от сексистки изказвания, направени от представители на властта в парламента. От опозицията изтъкнаха, че домашното насилие в световен мащаб нараства заради пандемията от коронавирус.

12 държави не са ратифицирали конвенцията

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие е изготвена през 2011 година и цели изграждането на европейска правна рамка, която да защитава жените от насилие. Подписалите я държави се задължават да обявят за престъпление всеки вид насилие върху жени и момичета, както и всички форми на домашното насилие. Ратифициралите конвенцията се противопоставят на дискриминацията срещу жени.

Документът е подписан през 2014 година от повечето европейски държави, в това число и Унгария. Сред 47 страни-членки на Съвета на Европа, единствено Русия и Азербайджан не са подписали конвенцията. И до днес обаче ратифицирането ѝ не е гласувано в парламента в Будапеща, както и в още 11 държави. През ноември 2019 година Европейският парламент прие резолюция, с която призовава държавите-членки, които са подписали конвенцията, но все още не са я ратифицирали, да го направят. По адрес на кампаниите срещу Истанбулската конвенция, проведени в някои държави, от Брюксел изтъкват, че те "се основават на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържание пред обществото".

Орбан срещу "джендър лудостта"

Орбан и неговите привърженици многократно са критикували "джендър лудостта". Правителството забрани на университетите да предлагат курсове, свързани с изследвания на пола. В приетата сега декларация се казва: "Имаме правото да защитаваме нашата страна, култура, нашите закони, традиции и национални ценности. Джендър перспективата, която не отразява разбиранията на мнозинството, не бива да застрашава това."

От "Фидес" твърдят, че всички правни гаранции за защита на жените от домашно насилие вече са осигурени чрез националните закони. Партията отхвърля всяко споменаване на думата "пол" (gender) в текста на споразумението - както и задължението за приемане на бежанци, които са преследвани заради сексуалната си ориентация или своя пол.



Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар