Зима

Зима
Пролет

4 юни 2020 г.

Д-р Антония Първанова: Тази пандемия не е по-голяма отколкото други през последните 20 години

"Спекулация беше в България да се твърди, че понеже ние имаме най-навременните и най-добрите мерки, заради това у нас има най-малко болни."
 
"Тази пандемия не е по-голяма отколкото други през последните 20 години и смъртността не е по-голяма."

Това заяви по бтв д-р Антония Първанова. Според нея много въпроси остават висящи. 

"Пикът на починалите в световен мащаб е около 10 април. Твърде много се играеше със статистиката. Ние сме в една група със страните от бившия социалистически блок по брой на починалите", обясни д-р Първанова. 

По брой на тестове обаче според нея положението е отчайващо. 

"Само Албания и Молдова са след нас, посочи тя. Общият брой на направените тестовете е 85 000, 12 120 теста на 1 милион души", обясни още Първанова. По думите й тази епидемия не е предизвикала толкова тежки щети, колкото бяха предвидени. Тя отбеляза още, че 8 много големи групи от фармацевтични компании, които развиват бизнес с производство на ваксини, търсят финансиране. "Всичко това е бизнес", каза д-р Първанова.

"Спекулация беше в България да се твърди, че понеже ние имаме най-навременните и най-добрите мерки, заради това у нас има най-малко болни. Нищо подобно, има някакъв друг елемент, който влияе върху заболяемостта и смъртността, но в никой случай това не са мерките", отбеляза Антония Първанова.

"За целия период, откакто в България се говори, че има пандемия и са взети мерки, има 146 души починали. Само, че всеки ден умират 191 души поради тютюнопушене и 56 души от онкологични заболявания", отбеляза тя.

"Паниката и страхът се влияят от това доколко средата е наситена със съобщения, създаващи страх и паника", коментира Първанова.  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар