Зима

Зима
Пролет

10 юни 2020 г.

ДДС за ресторанти, книги, учебници, бебешки храни и санитарни материали се намалява на 9%

Намалената ставка ще важи до 31 декември 2021 г., тъй като е антикризисна мярка

Данъкът върху добавената стойност за ресторанти, книги, учебници, бебешки храни и санитарни материали се намалява от 20% на 9%. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене в зала промените в Закона за ДДС, съобщава БНР.

Включването на бебешките храни е предложение на ДПС, в предложението са включени адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, зеленчукови,плодови, както и смесени хомогенизирани пюрета от месо, риба, зеленчуци, плодове или ядки до 250 гр. Включени са и бебешките пелени.

Намалената ставка ще важи до 31 декември 2021 г., тъй като е антикризисна мярка. Виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, ще продължат да бъдат облагани с 20% ДДС ставка.

За ресторантьорите осигурителният праг за кадри без специални квалификация е 610 лв., за висококвалифицираните - се повишава на 800 лв., записаха още депутатите.

Подкрепено беше и предложението на Валери Симеонов за ваучери от 210 лв. за туристически услуги за лекари и санитарни инспектори, които са били на първа линия в борбата с коронавируса.




Няма коментари:

Публикуване на коментар