Зима

Зима
Пролет

3 юни 2020 г.

Такса "спокойствие" за Борисов - въпрос на договаряне ли е

Описваните схеми са брутални, но за да се състои истинско разследване за "услугите" между власт и бизнес, трябва много смелост...
 
 Ще разследва ли държавното обвинение, издържано щедро от данъците на българските граждани, данните за корупция във властта?

Уликите за нея през последните години са много. Най-новите са разкритията на Васил Божков - бизнесменът, обвинен във всичко, което може да му се пришие от Наказателния кодекс, но извън опасните му връзки с политици от най-високо ниво. Обвиняемият твърди, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота. Тази "такса спокойствие" била договорена с премиера, финансовия министър и председателя на бюджетната комисия, твърди Божков. Първо го показа в картинки, после продължи със схема на рекета с реални имена и обяви, че го е изплащал в брой на конкретни лица. Пусна дори банкови справки как редовно теглил огромни суми на каса от личната си сметка с намек за какво са разходите между половин и два милиона лева.

На всичкото отгоре стенограмите в парламента, датите и резултатите от гласуванията съвпадат с твърденията на обвиняемия. А премиерът и финансовият министър дори не отричат отношенията с въпросния собственик на хазартни фирми. В същото време не могат да дадат смислено обяснение за неофициалните си контакти с него, нито за поправката в Закона за хазарта, отваряща вратичка за лотарийните игри.

За срещите и кореспонденциите в чата между Владислав Горанов и Божков очевидно не са спазени правилата. А хората във властта тотално пренебрегват факта, че не могат да провеждат извън протокола срещи с представители на бизнеса. Тези неща се правят единствено официално и прозрачно - със съобщение за гражданите, които имат пълното право да знаят с кого се срещат представителите на трите власти, записи, снимки, стенограми от разговорите. Като се започне от срещите в Банкя на премиера Борисов с министри и прокурори, мине се през срещата в ЦУМ на бившия главен прокурор Сотир Цацаров с бизнесмени и се стигне до чата на Горанов с Божков "да се видят след ските" - всичко това звучи в разрез с правилата. А всяка нерегламентирана (или неизяснена) комуникация поражда съмнение за търговия с влияние или натиск.

При такива улики прокуратура в държава с претенции да е демокрация би се хванала със задълбочено разследване. А членовете на правителството и парламента, които са поддържали неофициални контакти с бизнесмен, щяха да си подадат оставките. Нищо подобно не се случва тук. Чухме от наблюдаващ прокурор, че ще проверят картинките, но в стил, че били длъжни да проверяват и защитната теза на обвиняемия. Докато главният прокурор не чете есемесите с финансовия министър, а обяснява, че Божков не бил дисидент, защото започнал пътя си от "Магурата" и не бил на срещата с френския президент Франсоа Митеран през 1989 г.

Възможностите (според досегашния опит) са или да се проведе разследване като това за "Апартаментгейт", от който и Цветан Цветанов онзи ден излезе славно, или просто нищо да не се разследва. Кръгът, който е на власт, разчита на прословутото българско търпение, както и на пропагандата си. А тя се скъсва да повтаря, че виновните са тези, които прокуратурата е обвинила - някои дребни риби на ниво Комисия за хазарта, но не всички - сред тях липсва например т. нар. девойка, която е получила "ценни указания" за Божков

От последните дни в ареста са и други бизнесмени, които прокуратурата веднага обвърза и с криещия се в Дубай беглец. С обвинение в ареста е даже зам.-министър, свързван с кръга "Банкя", близък до премиера. Това може би е знак за Борисов, чието силно приближено онлайн издание наскоро критикува дори няколко пъти главния прокурор Иван Гешев. Като конската глава в "Кръстникът" и тук се подхвърлят заплахи - техните адресати се сещат за какво иде реч. Балансира се опасно и с висок риск - едно грешно движение и всички политат.

В същото време за задоволяване на обществения глад за справедливост се правят зрелищни арести, повдигат се обвинения, определят се рекордни гаранции, размятат се снимки (за да сме точни - гръб на снимка). За здравомислещите остават единствено съмненията каква ли ще е сметката, която ще платят за тези хищнически разследвания, в които не личи обвиняемите да са невинни до доказване на противното.

"На Балканите истината не е строго записано фактическо положение, тя е въпрос на договаряне", казва познавачът на българската душевност, писател и преводач Томас Фрам. Абсолютно точно наблюдение. В момента вероятно тече гигантско договаряне по отношение на истината, която трябва да се поднесе на обществото. Това обаче само вътрешен човек може да го освети. За жалост вътрешните хора хвърлят светлина само когато станат обвиняеми и са на безопасно разстояние от ареста. Точно затова бившият банкер Цветан Василев и бившият хазартен предприемач Васил Божков ни засипват с информация за отношенията си с управляващите. От българския арест едва ли щяха да си отворят устата. Божков може да разказва "приказки" 1001 нощи, но резултат едва ли ще има - както нямаше последствия от разказите на любимия някога банкер на същата тази власт Василев.

Няма кой да провери фактите, които те сочат, нито хората, които споменават, и това също е престъпление.

Разкритията им са от сърцевината на държавното управление и показват колко е червива тя. Описваните схеми са брутални, но за да се състои истинско разследване за "услугите" между власт и бизнес, трябва много смелост. В единната и единоначална прокуратура има най-вече изпълнители. Те са подчинени на случващото се на друг терен - там, където се срещат върховете на прокуратурата и правителството. На този терен се играе премерено, окопно и всичко е коз. Схемите са сложни и не са видими с просто око за масовата публика, която и бездруго въобще не се интересува кой източва публичните активи.

Тя е свикнала и нищо не може да я извади от летаргията й - хрупа пуканки пред медии, овладени и превърнати в държавна пропаганда. Не я трогват нито национализация, нито експроприация, само приватизация - така е обработена.

Затова на прокуратурата дори не й се налага да симулира, че проверява потресаващите новини, които текат от обвняемите, криещи се в чужбина. В същото време държи в шах главните герои в "приказките".

От ноември 2018 г. - година и oсем месеца вече, проверява Горанов за прecтъплeниe пo cлужбa и търгoвия c влияниe, образувана, след като се разбра, че живее безплатно в луксозен апартамент в комплекса на Кирил Домусчиев - друг приятел на властта, който по документи е на кръстниците на министъра. Точно сега финансовият министър пак е под прожекторите - осветен от Божков като човека, който лично го бил водил за ръка в дебрите на данъчното законодателство за хазарта.

Борисов също има слабо място - срещу него тече проверка в полицията и антикорупционната прокуратура в Испания заради Барселонската афера.

Как текат разследванията у нас? Това е тайната, там е залогът. И от ръководството на прокуратурата зависи "балансът" във властта да се удържи и този път. А финалът на "приказката" да се отложи за времена, когато ще е безинтересен.

 
Светлана Георгиева, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар