Лято

Лято

24 юни 2020 г.

Владимир Путин: Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма (галерия + видео)

В Парада на победата участваха общо над 13 000 военни, 216 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета


„Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия“, заяви руският президент Владимир Путин, по време на Парада на победата в Москва.

"На войниците от Червената армия не са им трябвали нито война, нито други страни, нито слава, нито почести. Те са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа", заяви Путин на днешния Парад на победата в Москва, с който се отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

"Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма. Това бяха милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз", отбеляза Путин, цитиран от Dnes.bg.

Днешната дата не е избрана случайно, защото на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

В Парада участваха общо над 13 000 военни, 216 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета.

Сухопътната военна техника включва бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк "Т-34-85" и противотанкови самоходни артилерийски установки "Су-100". В парада участват също така съвременни бронирани автомобили, бойни машини на пехотата, танкове, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетни комплекси, бронетранспортьори.

Сред гостите бяха президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Сърбия - Александър Вучич, държавните глави на Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан. Свои представители бяха изпратили Индия, Китай, Монголия, Армения, Молдова и др.

Подобни паради се проведоха в още 27 града в Русия, включително и в градовете-герои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар