Зима

Зима
Пролет

8 юни 2020 г.

Коронавирусната пандемия блокира голяма част от испанската икономика

Опашките от гладуващи стават все по-дълги. Те са най-видимият признак за това, което очаква страната през следващите месеци...
 
Коронавирусната пандемия блокира голяма част от испанската икономика. 

Когато премиерът на страната Педро Санчес обяви извънредното положение на 14 март, магазините, ресторантите, концертните зали и доста други видове бизнес прекратиха дейност. В рамките на ден общественият живот и икономиката затихнаха, пишат за Der Spiegel анализаторите Хелене Цубер и Щефен Людке.

При 760 хил. безработни от началото на годината за шест седмици от началото на пандемията, общо над 3 млн. души са загубили работата си, а други над 3 млн. са били временно освободени, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата
Испания въвежда 462 евро минимален месечен доход за бедните
Испания е в 10-дневен траур за жертвите на COVID-19
На територията на цяла Испания се срещат затруднения, породени от кризата. В Мадрид и Барселона, както и в някои региони, служителите на хуманитарната организация към Католическата църква са направили 60% повече дарения в сравнение с предишни години, казва Раул Флорес от Фондация "Foessa".

Опашките от гладуващи стават все по-дълги. Те са най-видимият признак за това, което очаква страната през следващите месеци - вероятно най-голямата икономическа криза от края на гражданската война през 1939 г., съобщава още Die Zeit.

Според Централната банка на Испания икономиката на страната може да се свие с до 14% при най-лошия сценарий, а безработицата да нарасне до 21%, като тогава делът на държавния дълг вероятно ще се увеличи до 130% от брутния вътрешен продукт.

Допреди пандемията Испания все още не се бе възстановила напълно след финансовата криза от 2008 г. Дори тогава нивото на бедност беше около 20 %. Пазарът на труда е фрагментиран, твърде малко служители имат постоянни договори с право на обезщетения при безработица. Според статистиката на испанската агенция по заетостта Sepe, 8,4 милиона души търсят работа, подчертават Хелене Цубер и Щефен Людке.

В края на май испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за мночленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, обяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас. Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.

Правителството в Мадрид възнамерява да използва парите за борба с нарастващата бедност в страната. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво.

Междувременно общественото недоволство в Испания срещу министър-председателя Педро Санчес се засилва осезаемо. Това, което отключи широките критики срещу социалиста, е липсата на ефективност по отношение на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Испания, която е сред страните с най-висока смъртност от заразата в Европа, пише Bloomberg.

Икономиката на страната тепърва се отваря след три месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса. А в столицата Мадрид вече ситуацията е коренно различна и бяха организирани мащабни антиправителствени протести, които изпълниха улиците на града в събота.



Няма коментари:

Публикуване на коментар