Зима

Зима
Пролет

23 юни 2020 г.

Италианците изпълниха плажовете без предпазни маски и дистанция

Загърбването на мерките за сигурност по плажовете хвърли в тревога здравните власти


В първия ден на астрономическото лято италианците изпълниха като през август до дупка безбрежните плажове на страната си.

При това щурмуваха разгорещения от слънцето пясък и освежаващата морска вода без да им пука от коронавируса. Репортерите, защъкали от ранни зори сред плажуващите, почти не засякоха предпазни маски на нечие лице, нито пък някой летовник да се интересува на колко сантиметра е от съседа си. Нещо повече – почти никъде по оборудваните плажни ивици не бяха поставени флакони с дезинфекционни препарати за ръце. Направо пък смешни изглеждаха онези щракнати с телефони и фотоапарати спасители, които с рулетка в ръка караха хората да спазват „противо-заразното разстояние“ от метър - два.

Загърбването на мерките за сигурност по плажовете хвърли в тревога здравните власти, които се оказаха сериозно изненадани от неспазването от зажаднелите за слънце и море италианци на трите „Д“ срещу „Ковид-19“ – дистанция, дезинфекция, дисциплина. Ето защо още преди обяд видни вирусолози и чиновници в министерството на здравеопазването започнаха да тръбят по радиа и телевизии, че особено важно е плажуващите да спазват поне „санитарното разстояние“, а не да се прегръщат или излежават един до друг. Що се отнася до предпазните маски, вещите по коронавируса специалисти се оказаха по либерални и обявиха, че те трябва да се слагат поне по пътя към плажа, в заведенията за хранене и когато се общува не само с непознати, но и с отдавна несрещани приятели, съобщава "Монитор".

А сякаш за да охладят плажния ентусиазъм и жажда за лято на италианците, докторите не се поколебаха да им припомнят, че вече седмица броят на заразените в страната от „SARS-CoV-2” отново расте. Засега бавно, но сигурно, като от миналия понеделник до събота числото на новоприхваналите вируса се покачвал за ден с 30-40 души, а на починалите – с 10 – 20. Доколкото до мрачната италианска статистика от началото на пандемията преди три месеца, то до вчера коронавирусът е повалил на легло 238 275 жители на Апенините и е отнел живота на 34 610-ма от тях.


Няма коментари:

Публикуване на коментар