Зима

Зима
Пролет

20 юни 2020 г.

Как да станеш „автор“ в ПИК?

Липсата на всякакви журналистически стандарти в подобни долнопробни жълти издания ще ти осигурят сигурна трибуна...

В България съществуват редица фалшиви жълтокафяви издания, но само едно може да се похвали с титлата „Най-кафяв официоз на властта“. Разбира се, става дума за т.нар. „агенция“ ПИК.

Флагманът в неофициалното общо медийно портфолио на Бойко Борисов и Делян Пеевски, който от сутрин до вечер венцеслави премиера и напада свирепо всички негови политически противници, от поне две години насам има един основен „любимец“ – президентът Румен Радев.

Ето защо излиянията на Борисов от 17 юни, че Радев го шпионира с дрон, предоставиха отлична възможност за настоящия успешен експеримент, чиято цел е да покаже въпросната кафява „агенция“ в цялата и прелест. Не че някога сме се съмнявали – напомпаното с легитимност от властта издание, на което преди време премиер, главни прокурори и дори опозиционни депутати пращаха дарове и поздравителни писма и празнуваха рождени дни, от години се е доказало като медийна клоака без аналог у нас. Напълно забравени са призивите за остракиране на това издание от страна на политиците, които полетяха от всички партийни централи покрай гнусната атака срещу кандидата за кмет на „Демократична България“ Борислав Игнатов по време на кампанията за местните избори.

Нещо повече, по време на друга кампания – тази за избор на нов главен прокурор – ПИК се превърна не просто в скандална жълта медия, в която обаче редовно публикуват „анализите“ на водещия опоркосъздател на ГЕРБ Георги Харизанов, но и в организация, която води митинги в подкрепа на Иван Гешев, вече действащ държавен обвинител №1.

„Трето коляно боянчанин, а ме е страх да ходя по гащи у нас!“

За целта на експеримента първо го карай по-кротко. Измисли сравнително обикновена история – че си жител на Бояна и си виждал дрона. Разбира се, вмъкни в текста откровени глупости като това, че „те е страх да се разхождаш по гащи в собствения си дом“, или че „понякога дронът каца в двора ти“.

Стръвта е хвърлена, а само няколко часа по-късно твоят „разказ“ на трето коляно боянчанин, в чиито двор кацат дронове и те е страх да ходиш по гащи – е публикуван и започва да трупа четения. Ако се вярва на хвърчащия почти като китайски дрон брояч на ПИК – хиляди четения.

Измислицата ти е възможно не само да доведе до безкритична публикация, но дори да принуди „журналистите“ на „агенцията“ да тръгнат из Бояна в търсене на мистериозния дрон. В резултат на твоя фалшив имейл „агенцията“ толкова силно се развълнува от факта, че този път не е нужно сами да съчиняват нелепи истории, че дори „ПИК ТВ“, предвождан от вездесъщата Ива Николова, включва камерите и потегля да дири дрона, зовейки на гражданите да пращат нови сигнали. Какво пък, щом има един, значи може да има и други!

Време е да нанесеш истински удар, като предоставиш и „снимка“ на летящия президентски дрон. За целта освен от малко въображение се нуждаеш от фотоапарат, прозорец с гледка към гора, елементарни познания на Photoshop и от Google. Заснеми обикновен пейзаж през прозореца, като естествено няма нужда да чакаш покрай някой клон да прелети дрон. Просто напиши dronе в интернет търсачката и намери снимка на дрон, който ти изглежда по-голям и няма фон. Намали малко размера му, наложи го върху снимката на гората, размажи леко и затъмни снимката. Няма нужда да се стараеш особено – нивото на колажите в този сайт така или иначе ти дава основание да вярваш, че качеството на подобен фалш няма особено значение, стига до отговаря на целта.
1 – Снимай произволна гора, по възможност да се вижда и някоя къща. 2 – Свали снимка на дрон от интернет. 3 – Монтирай. 4 – Готово – вече си свидетел на летящия президентски дрон!

Когато си готов със снимката, премини към текста и този път вложи повече ирония, за да разбереш дали наистина Недялко Недялков и компания са готови да публикуват каквото и да е. Кажи им например, че те е било страх, но си вдъхновен от смелостта на другите им читатели. След това можеш да напишеш, че всъщност си изпращал сигнали и преди, включително на районния кмет и на други медии. Не се притеснявай – никой няма да усети противоречието в това, че едновременно уж сега си получил увереност да кажеш „Не на страха“, но си писал сигнали до медии и институции и преди.

Също така не се притеснявай, че от „ПИК“ ще те потърсят за коментар, ще ти поискат телефон или поне ще отговорят на имейла ти, за да поискат повече подробности или някакви доказателства. Например да видят дали изобщо живееш в Бояна и дали „гората“ на снимката не е в друг софийски квартал. Експериментът показва, че няма шанс нищо подобно да се случи.

Експериментирай и се забавлявай. Напиши например, че „не си активист на ГЕРБ или почитател на Борисов“, но пък си гласувал за него… „5-6 пъти“. Забъркай и други медии, например такива, които ПИК обича да атакува. За всеки случай и за допълнителна мотивация на редакторите. Не се притеснявай – както вече отбелязахме, няма шанс да се усъмнят, че всичко това е постановка.

За всеки случай не пиши твърде грамотно – това винаги е съмнително.

Бъди достатъчно притеснен – че в дрона може да има взрив, че си виждал и други дронове, но този е наистина много голям! Удивителни знаци и главни букви няма да навредят. Възмути се от този ТЕРОР НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, пък и от цензурата! В крайна сметка имаш и „снимка“, така че всички абсурди са допустими.

Като например да се кръстиш „Цецо“ -като бившия втори човек в ГЕРБ, а за фамилия да избереш „Методиев“ – по бащиното име на Бойко Борисов. И да добавиш годината на раждане на самия премиер за автентичност на имейл адреса. Би могъл и да го съкратиш до ЦецоМет. Пак ти напомняме да не се притесняваш – няма начин някой да усети.

Готово е! На другата сутрин „новината“ е факт.

А като бонус може да получиш и споделяне на „новината“ от известни „борци“ с фалшивите новини като Антон Тодоров, например…

И какво от това?

В течение на този експеримент се отказахме от първоначалния си план, който влючваше поне три серии фалшиви „сигнали“ до ПИК. Бяхме замислили да обвиним директно Радев във воайорство и разкриване на интимни семейни тайни от притеснени четвърто и дори пето коляно боянчани и други. И почти нямахме съмнение, че както първите два „сигнала“, така и този щеше безкритично да намери място на страниците на ПИК. Но се отказахме поради друга причина – ескалиращият (според техния брояч) брой четения и фактът, че мнозина, които са прочели тези напълно измислени истории, всъщност са им повярвали точно толкова безкритично, колкото и „професионалните“ редактори на „агенцията“.

Дилемата дали въобще си струва да докажем, че небето е синьо, а ПИК – кафяви, беше голяма. Но все пак преценихме, че и без нас фабрикуват каквото си пожелаят и не е лошо да имаме още едно явно доказателство как точно се случва това. Току виж поне един читател на въпросната „агенция“, достигнал и до този материал, а при следващи случаи би се позамислил върху прочетеното под сензационните заглавия.

Използваме повода и за още едно напомняне към политиците, които уж декларираха готовност да спрат да допускат активисти на тази квазипартийна пропагандна централа, камуфлажирана като „медия“, на своите брифинги. А също и за отношението им към нея по време на избори, когато потичат големите пари – често нашите собствени пари.


Николай Драганов
, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар