Зима

Зима
Пролет

28 юни 2020 г.

Корупция и слугинаж на всяка крачка

Кочина с непоклатими темели като българските няма...


Поне си го казаха в прав текст за свинщината в държавата.

Пръв беше главпрокурорът Иван Гешев: "Мрежата е ясна коя е. Тази мрежа е много заплетена, но ние сме твърдо решени да я разплетем. Това е като свински черва - дърпаш от единия край, появява се от другия". Поводът - пуснатите от държавното обвинение записи на разговори между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

 "Прокуратурата дава тон за погазване на закона, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое – не, очертава се като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера. Очакваме справедливостта да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи - там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери, и то с обществени средства. Където "свинските черва" водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството", контрира президентът Румен Радев.

А премиерът Бойко Борисов върна паса с уверението, че "този път фактите са такива, толкова са заседнали в тресавището, че вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти".

Мрежата отдавна е ясна, но все отделни плетки от нея удрят - никога цялата и никога най-важните. Така става по-яка и носи повече на преяждане с власт. Както казва Бобоков: "Отидете в Русе и попитайте кой в града назначава всички прокурори, съдии, директори на МВР. Всеки държавен чиновник до портиера се назначава от едно лице - областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Той разбира се не го прави сам, зад гърба му е първият властови стълб. Това е обществена тайна."

Въобще, кочина с непоклатими темели като българските няма. Ето, например индустриалецът Илия Златанов, собственик на най-големия български производител на асансьори "Изамет", разказа публично патилата си заради един недосегаем бивш следовател и настоящ адвокат с валутен прякор, от когото имал глупостта да търси закрила за бизнеса си.  Препоръчан му бил като "малко скъпчия", но можел да помогне срещу бездействията на институциите по сигналите за кражба на дружеството. "Истината ще възтържествува, приятелю! Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички", уверил валутният юрист в охранявания от частни гардове и полиция столичен ресторант "Осемте джуджета".

Така и станало, но само наполовина. Институциите се задействали светкавично срещу крадците, спецпрокуратурата ги заковала с няколко обвинения, но пък шефът на валутния юрист - виден и преуспял бизнес депутат, пожелал... половината от плячката на крадеца. В един момент просто казали на Златанов: "Знаеш какво трябва да направиш. Отивай там и подписвай! Иначе ти - в затвора, а синът ти ще умре. Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята!"

Друг индустриалец - с оръжеен бизнес пък, така упорито се опъва срещу кражбата на бизнеса му, че след като го тровиха безуспешно, сега му приложиха специална антивирусна терапия по време на извънредното положение. Същата спецпрокуратура, по сигнал на ДАНС, запорирала 5 млн. лв., които превел от личната си банкова сметка по сметката на притежаваното от него дружеството си с мотива за подозрения в пране на пари. А когато бизнесменът обжалвал запора в съда с доказателства за законността на средствата, доказателствата изчезнали и съдът потвърдил запора. При това с мотива, че... доказателствата не били депозирани.

Е, както казват по друг повод - на всяко прасе му идвала коледата.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар