Зима

Зима
Пролет

25 юни 2020 г.

Демокрацията е само за овцете, докато слушат

На тези, които не се страхуват и имат наглостта да отстояват правата си и да оспорват решенията, които ги нарушават, държавата налага терор, облечен, а понякога и необлечен, в закони...


Фройд много неща е написал за подсъзнанието и думите.

А някъде бях прочела, че ако много внимателно слушаш един човек, който говори много, рано или късно ще разбереш напълно какво мисли по това, което липсва между думите и това, което случайно се изтървава да каже.

Вчера Борисов направи фундаментална грешка в изказването си при тунел „Железница“. Че демокрацията била само за дисциплинираните. Само едно изречение, а идея, за която могат да се изпишат томове… за диктатурата.

Ясно е, че според бившата и настояща мутра, управляваща държавата, демокрацията е нещо, което той раздава според заслугите в послушанието. Послушните към правителството получават демокрация, тоест възможност да се възползват от някои от основните си граждански права, записани в Конституцията. Не всички, само някои, според моментното настроение на управляващите. Изводът е, че според Борисов демокрацията не е висша европейска и човешка ценност, а нещо, което се заслужава според дисциплината. Няма дисциплина – няма демокрация.

С едно изречение човекът, започнал кариерата си в охранителния и сенчест бизнес, като телоохранител и момче за всичко на мафията, отрече основни граждански права по Конституцията и международните закони и ги обвързва единствено и само с послушанието. Тук дори си мисля, че Ким Чен Ун би приел, че това е прекалено.

И дисекцията на мисълта /доколкото може да се каже „мисъл“ с оглед индивида/, показва, че най-важното за премиера е, хората да ги е страх, да го слушат и да изпълняват, без да спорят, без да обжалват, без да критикуват….общо взето, да козируват и да изпълняват. Който не изпълнява – разстрел, а след разстрела – червеи, да перифразирам един велик български поет…

Страхът е въздигнат от управляващата мафия в основно задължение на гражданите. На тези, които не се страхуват и имат наглостта да отстояват правата си и да оспорват решенията, които ги нарушават, държавата налага терор, облечен, а понякога и необлечен, в закони. Висша ценност е не демокрацията, свободата и гражданските права, а страхът, безличието и послушанието. И не на последно място – изглаждането на мозъка до гладкост на стъкло. Това е идеалният гражданин според Борисов. Само такъв заслужава демокрация по висшето благоволение на управляващата мафия.

А какво правите с недисциплинираните? Явно диктатурата ще бъде в пълна сила за тях. Отнемане на основни граждански права като неприкосновеност на кореспонденцията /медиите с извратено удоволствие постоянно публикуват лични разговори и чатове на граждани, които НЕ СА ОСЪДЕНИ/, правото на придвижване /дори отказ за преминаване на границата при неплатени глоби/, отнемане на деца, политически арестанти и затворници… докъде ще стигне диктатурата?

Слушайте думите. Гледайте делата. Избирайте.Човек или овца!


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар