Зима

Зима
Пролет

26 юни 2020 г.

Адв. Мария Петрова: Има демонстрация на непропорционалност при Covid-мерките у нас

"За да бъде наложена една мярка, трябва да бъде съобразена с някакви ясно разписани критерии и правила, методики."


По БНР специалистът по медицинско право - адвокат Мария Петрова коментира темата с връщането на изискването за задължително носене на предпазна маска на закрити обществени места.

Тя вижда непропорционалност в налаганите мерки срещу Covid-19.

“За мен това е категорична демонстрация на непропорционалност в налаганите мерки. Защото, за да бъде наложена една мярка - независимо дали говорим за извънредно положение, или извънредна епидемиологична обстановка, мярката трябва да бъде съобразена с някакви ясно разписани критерии и правила, методики. А не просто хаотично, когато гражданите, обществото са по-податливи на страх и бизнесът все още не е остро реагирал, да може да затваряме държавата, а когато наистина има някаква опасност за общественото здраве и живот, за населението, вече когато липсва елементът на страх, когато определени лобита са натиснали в определена посока, да не можем да предприемем необходимите мерки“, посочи адвокат Петрова.

“За да можем да направим вече ретроспективен анализ, първо трябва да изчакаме изцяло ситуацията да ни се размине, след това да се обобщят тези данни. На този етап това, което е притеснително за мен е, че ако премиерът твърди, че здравната ни система не е пред рухване, че имаме достатъчно между 5 до 7 хил. интензивни легла, това той го каза, защо тогава в самото начало, когато имахме по трима, четирима пациенти, бяха наложени толкова непропорционални мерки“, заяви още адв. Петрова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар