Зима

Зима
Пролет

18 юли 2020 г.

183 години от рождението на Васил Левски

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност

Васил Левски е роден в град Карлово в бедно семейство на 6 юли 1837 г. (18 юли нов стил).

Образованието си започва в килийното училище в родния си град. След смъртта на баща му, Иван Кунчев, на Васил Кунчев, който е само на 14 години му се налага да стане глава на семейството. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

В края на 1861 г., Левски напуска манастира, за да се посвети на народното дело.

След това той отпътува за Белград, където Георги Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски става един от главните организатори на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

През зимата на 1872 г. Васил Левски е предаден и заловен в Къкринското ханче до гр. Ловеч. Осъден е на смърт и обесен на 19 февруари 1873 година в София.

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български националреволюционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876). Последвалата Руско-турска война (1877-1878) довежда до възстановяване на държавата България на европейската карта.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар