Зима

Зима
Пролет

4 юли 2020 г.

Диана Дамянова: Всеки средностатистически простак вижда в Борисов себе си

"Българският народ напълно заслужава това управление, защото е тъп и крадлив - точно като своя министър-председател..."


- Г-жо Дамянова, не ви ли се струва, че сме европейки шампиони по нормализация – нашата нормалност след карантината се възстанови мигновено и в познатия вид: корупционни схеми, компромати, простотии, котерии?

- Много е тежко в държава, в която няма политика, да се говори за политики, в държава, в която няма пиар, да се говори за пиар. Политическият пиар трябва да облича в думи някакви политики – дали за ляво или дясно, за одържавяване или раздържавяване, пиарът е посредник между този, който върши нещата и онези, които трябва да разберат какво всъщност се случва. За съжаление и двете неща не се случват. Политика няма или ако я има, тя е в пълен разрез със заявленията. Например, едно дясно правителство не може да одържавява сектори. В такъв момент всеки пиар е безпомощен. Оттук нататък той може само да седи отзад в джипа и да казва „И ние сме запазили едни снимки!“ Това е най-голямото пиарско падение, което съм виждала.

- При това положение как оценявате пиара на компроматите?


- Няма да коментирам компроматите, но съм убедена, че всичко, което изтича по линия на Божков, е 100% вярно. Познавам доста добре ранния Божков, за когото съм работила и който е един от малкото хора в българският бизнес, носещ истинска глава на раменете си. Неговите представи за добро и зло не отговарят на моите, неговата представа за правене на бизнес не отговаря на моята. Но извън това, Божков никога не би дал подкуп, без да е документирал това по 101 начина. Нас са ни обирали системно, хронично, крали са в особено огромни размери и сега въпросът е дали единият крадец ще обясни, че е имал съучастници в лицето на другите крадци. Най-страшното е, че имаме опити не само на одържавяване, а и на открадване на бизнеси. На три вълни. Прекарала съм 17 г. в енергетиката и тези хора няма как да ми обясняват, че правят икономически издържана структура от държавни бензиностанции!

- Която хем щяла да е печеливша, хем да влияе пазарно на цените.

- И то в малките населени места, където няма пазар! Но политическите среди често си позволяват словесни колизии в едно изречение. В изречението, че щели да създадат държавен сектор, който да е пазарен, да регулира цените и да се намира в малки населени места, има три колизии и те са съвършено несъпоставими. За всеки интелигентен човек е ясно, че в случая пак се прави операция. Много ми е тъжно да го кажа, но най-вероятно това е поредният бизнес, поискан от Пеевски. Предишните два бяха поискани и най-вероятно ще бъдат получени.

- Интересен е този триъгълник, при който един бизнес се отнема от някого в полза на друг чрез одържавяване. Как се стига до резултата?

- При бензиностанциите - много лесно. На едни им правиш бизнеса невъзможен и те го продават евтино на други, които немедлено възстановяват привилегированото положение. Бензиностанции от нула се правят бавно и трудно, с много проучвания. Как би могъл някой пиар да преведе на населението цялото това нещо?

- Не е необходим и пиар, по най-народняшки начин се казва: ние във властта сме народни закрилници и поемаме нещата в ръцете си.

- Точно така. И е така, защото източниците на реална информация като „БАНКЕРЪ“ са само няколко. Но българският народ напълно заслужава това управление, защото е тъп и крадлив - точно като своя министър-председател. Припознава себе си. И когато министър-председателят спи като тулуп, вероятно пиян, защото трудно могат да го снимат иначе, народът съчувства на своя водач. И иска да се информира от „Нова телевизия“. Значи напълно заслужава съдбата си. Всеки средностатистически простак вижда в Борисов себе си и съм сигурна, че сега се кефи на пачките и кюлчетата.

- Ако се върнем на горивата, толкова ли е лесен „ЛУКойл“ за надиграване, все пак това е световен фактор в бизнеса?

- Първо трябва да се уточни „ЛУКойл“ ли се атакува или само неговия бивш изпълнителен директор за България. В ситуация на голямо крадене, на хората трябва да се пускат трупове. И те идват от най-ненадейни места. При Божков обаче не очакваха, че той няма да си даде бизнеса.

- Значи не са го познавали добре.

- Очевидно. След това попадат на Бобокови. Братята се движат изцяло в светлата част на закона. Ако в техния казус има нередности, те, както и в случая с Божков, са били законово уредени така, щото определени хора да могат да се възползват. Престъпно е действал този, който е създал закона. Но ние нямаме парламент, имаме една кърджалийска... - забравих думичката. Там има кукли на конци, на които хора като Божков си поръчват законите.

- Смятате, че отговорът на класическия въпрос "Кой е следващият?" гласи Валентин Златев?

- Не, те се опариха тежко от Божков, ако посегнат и на Златев, ще получат нов сериозен враг. Проблемът се корени в това, че през 2013 г. народът, в пристъп на революционна будност, не позволи на Пеевски да стане шеф на ДАНС. И сега си имаме министър-председател в сянка.

- Аналогичен беше случаят с Царя, на когото попречиха да стане президент и той стана премиер.

- Точно така! Сега в кабинета са събрани два типа хора: едните са обидно неграмотни, другите са служители на човека в сянка и изпълняват заповедите му.

- Ако обвиненията срещу Бобокови и Божков паднат в съда, какво ще се случи?

- Доказа се, че ако не могат да ти отнемат бизнеса, могат да го унищожат. Аз съм доктор на историческите науки и преди три години предположих, че управлението на Борисов ще остане в историята като една точица. Сега се отмятам. То ще остане в историята като най-грубото погазване на политическите правила. При комунизма това беше предначертание, сега е абсурд. Единственият изход е циреят да се спука от самосебе си. Така и ще стане.

- Какво виждате през погледа на синдикалиста?

- Едно от най-големите престъпления на тази власт е, че унищожи синдикатите. Или по-точно - те се самоунищожиха. В България синдикати няма, има оядени мои наследници. В цял свят политиците са изкушени да крадат. Обаче има три неща, които са бариера за голямото крадене. Едното е Бог и възможността за наказание, второто е съдът и възможността да бъдеш санкциониран, а третото е публичността и опасността да бъдеш опозорен. Да виждаме у нас действието на някой от тия фактори? Нашите са безбожници, съдебната система са я яхнали, а публичността я притежават чрез 94% от българските медии. Могат да извършат масово убийство и да го представят като въвеждане на справедливост.

- В края на лятото се задава сложен геополитически ребус, който може силно да разклати лодката на управлението. Газопроводът тръгва, а властта трябва да си избере кого ще обиди чрез съдържанието му – Тръмп или Путин. И в двата варианта ще има тежки проблеми.

- По този въпрос е трябвало да се мисли 20 г. предварително. Борисов е в състояние да се обърне към народа и да поиска от него отговор на дилемата, за да се освободи от отговорност. Не мисля, че премиерът знае какво значи геополитика. Той се е учил от Живков и Брежнев – целувка, прегръдка и проблемът е решен.
Диана Дамянова е доктор на историческите науки, бивш синдикалист, ПР експерт


 Интервю на Емил Янев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар