Зима

Зима
Пролет

11 юли 2020 г.

Подготвя ли се втори кабинет на ГЕРБ без Борисов?

Премиерът е попаднал в окото на "перфектната буря" и получава удари от три страни

Едно социологическо проучване на „Сова Харис” преди дни показа, че малко над тридесет процента от запитаните са съгласни страната да се управлява от широка коалиция.

Това веднага породи съмнения, че започва подготовка на общественото мнение за официалното влизане на ДПС във властта след предстоящите парламентарни избори в началото на следващата година или дори по-рано.

Изказвания в тази посока вече бяха направени от водещи фигури на движението. От друга страна, съпредседателят на „Демократична България” и лидер на „Да, България” Христо Иванов, след неуспешния си десант на плажа в „Росенец”, обяви, че в морския сарай на Ахмед Доган идвали и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова, за да „пазарят политически сделки”. „Една от тях е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските граждани", заяви Иванов. С други думи – готви се нова тройна коалиция.

Естествено и Борисов, и Нинова отрекоха. Но че въздухът трепери от скандали и нещо се случва, няма съмнение. Според някои анализатори е по-добре преди да са настъпили силни социални напрежения и икономически турболенции през есента, които да създадат условия за предсрочни избори, Бойко Борисов сам да се оттегли от властта, „тъй като е политически изчерпан”. Високият рейтинг и доверие, създадени от първоначалната ситуация с коронавируса, вече отминаха и оттук нататък той ще събира повече негативи, отколкото позитиви.

Лидерът на ГЕРБ е пословичен със своя инстинкт за политическо оцеляване и много добре разбира това. Вероятно той също би искал да се оттегли, но как, след като съвсем основателно има притеснения за последиците? Друго би било, ако имаше някаква сигурност или гаранции, че няма да бъде закачан и преследван... Или пък продължавайки политическата си кариера в президентското кресло...

Според социолога Кънчо Стойчев пред Борисов има две възможности: слизане от власт контролирано или пък спонтанно, включително и чрез избори. За него първият вариант е по-изгоден. И това може да стане чрез ново правителство в сегашния парламент с нов министър-председател, което „би осигурило удобен буфер за Борисов и възможност за атака на президентския пост като му дойде времето”.

„Вариантът с изкарването на пълен мандат е възможен, но и най-рискован поради натрупването на все по-мощен и вероятно обединен наказателен вот”, смята Стойчев.

Мнението на Димитър Ганев пък е, че „Борисов няма политически интерес от подаването на оставка и предсрочни парламентарни избори по няколко причини. Основната е, че предсрочните избори минават през служебен кабинет на Румен Радев. Това означава, че ще предаде цялата власт на своя отявлен политически опонент”. Ганев обаче прави уговорката, че ако политическото напрежение продължи да се покачва, ако епидемията се развива и премиерът губи от присъствието си във властта, той има друг ход – оставка на кабинета, но не и предсрочни избори. Според записаната в Конституцията процедура президентът връчва мандат на първата политическа сила, в случая – ГЕРБ.

„Борисов може да сформира втори кабинет в рамките на сегашното Народно събрание” с намерението да се намали социалното напрежение и да се потърси един своеобразен политически рестарт, убеден е политологът. Но за него този сценарий е възможен, само ако се случат форсмажорни ситуации.

Приемем ли, че Бойко Борисов реши да избере варианта с втори кабинет на ГЕРБ в този парламент, който да довърши мандата, възниква въпросът кой ще го оглави. Естествено, не би трябвало да е той, за да разтовари от себе си част от натрупаните негативи. Така като единственото приемливо политическо лице днес се очертава вицепремиерът Томислав Дончев.

„Дали Борисов ще е премиер на второ правителство на ГЕРБ, зависи от политическата ситуация, която няма как да предвидим. Ако реши, че е по-добре да даде заден за няколко месеца до провеждането на редовни парламентарни избори през март догодина, то тогава може да се състави кабинет, който не е с министър-председател Бойко Борисов. Може да е и с премиер Борисов, но в по-широка конфигурация и консенсус в рамките на това Народно събрание, въпреки че изглежда сложно за реализация на този етап”, продължава с разсъжденията си Димитър Ганев

Е, може да се мине и към някакъв по-експертен вариант на правителство, оглавено от експерт. Това обаче също ще зависи от ситуацията и необходимостта да се тушира евентуално социалното напрежение.

„ДПС са готови с друг състав на кабинет, има някакъв натиск върху Борисов да излезе от властта, но той няма път извън нея защото счита, че животът му е застрашен извън властта и знае защо - защото той има много заслуги за тази работа. Но както дойде ред на Хашим Тачи, така ще дойде и тук редът на този, който си е заработил за тази работа и те ще сложат сметката на масата”, включи се по темата и лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

Тя намекна, че освен вътрешните ни скандали има и някакъв натиск отвън върху Борисов да сдаде властта. Според нея независимо от кого са правени снимките в спалнята му и на чекмеджето с евро, това не можело да стане без помощта и подкрепата на чужди служби.

За подобен сценарий намекват и други анализатори на политическите процеси. Според тях на Борисов никак не му е лесно в момента, защото е попаднал в окото на „перфектната буря”. Той получава удари от три страни, които не са съюзници, но на този етап интересите им съвпадат  – от Васил Божков, от Делян Пеевски (и чрез Гешев) и е подложен на някакъв външен натиск.

Другият въпрос, който възниква, е от какво се страхува повече Бойко Борисов - от служебен кабинет или да слезе от властта под натиск, загубвайки шанс да се върне отново на власт? Според повечето наблюдатели той се е окопал в Министерския съвет, защото не иска да даде всичко в ръцете на президента Румен Радев, макар и за три месеца. Освен това има определени предимства да си на власт, докато правиш избори – разполагаш със силен инструмент, какъвто е бюджетът, можеш да задаваш дневния ред и да показваш управленски успехи.

Погледнато отстрани, служебно правителство, назначено от президента Радев, не е най-страшното нещо. Да, то може да извади някой и друг фрапиращ пример за некадърност или корупция и ще блокира инструментите за влияние и манипулация върху изборния процес и резултатите. Но няма как да окаже някаква репресия върху Борисов.

Докато другият вариант – да натрупа негативи, включително и заради икономическата криза, която се задава и за която и самият той признава, да загуби шанс да се върне във властта и да остане извън нея, изглежда много по-опасен за лидера на ГЕРБ.


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар