Зима

Зима
Пролет

27 юли 2020 г.

„Сини“ и „сини“ спорят за властта в „Левски“

Кой дърпа конците на „Герена“?

Общото събрание на „Левски“ узакони „наследниците“ на Васил Божков и неговия акционерен дял в клуба – Наско Сираков (51%) и Константин Папазов (35%).

Двамата влязоха и в Надзорния съвет, където компания ще им прави икономистът Петър Ганев, предложен от третия по големина акционер Тръст „Синя България“ (10%). Тези формални решения бяха съпроводени с изненадващо и до известна степен смущаващо предложение от добре познати „сини“ запалянковци, довело до нова ескалиране на напрежението между отделните агитки и фенски организации.

През 2016-а митичният Сектор „Б“ се разцепи, след като двете най-влиятелни фракции – „София Запад“ и „Южна Дивизия“, влязоха в остър конфликт, който поддържа враждата им и до днес.

„София Запад“ е домът на най-крайните привърженици на „Левски“. От дълги години за лидер на организацията се спряга името на Любомир Костадинов (по-известен като Любо Младежа), който през 2012 г. бе осъден по обвинения, че е бил част от група за наркотрафик, свързвана с небезизвестния Христофорос Аманатидис-Таки.

"Южна дивизия“ пък е известна като по-мекото крило сред запалянковците на „Левски“ и определяна от мнозина като единствената алтернатива на „София Запад“. След разцеплението организацията е жестоко преследвана от „Запада“ и изгонена от Сектор „Б“. Впоследствие „Южна дивизия“ се мести в Сектор „А“, където се обединява с фракцията „Синя хунта“ под общото название „Ултрас Левски“.

Според запознати именно „София Запад“ е разединила левскарската общност и настроила „сини“ срещу „сини“. Не са тайна и топлите връзки на фракцията с управляващите държавата, като през годините неведнъж техни членове са се появявали организирано по протести и контрапротести.

В деня на Общото събрание Тръст „Синя България“ (ТСБ) и още една фенска организация – Националният клуб на привържениците (НКП), са предложили меморандум за сътрудничество между тях и „Левски“. В него е заложена стратегия, чрез която клубът да бъде оздравен. Меморандумът между трите страни обаче бе остро посрещнат от „Ултрас Левски“, които определиха документа като „смъртна присъда за „Левски“, а ТСБ и НКП – за „палачите“ на клуба.

В пространната си декларация „Ултрас Левски“ извежда няколко аргумента, с които смята, че меморандумът е в ущърб на интересите на клуба:

- ТСБ и НКП ще имат мнозинство при вземането на решения (2:1 гласа), което ще доведе до обезличаването на Управителния съвет на „Левски“;

- ТСБ и НКП, като дружества с нестопанска цел, не може и не бива да са равнопоставени на акционерно дружество с капитал и активи, каквото е „Левски“;

- ТСБ и НКП сами ще назначават специалисти на заплата в клуба, което, според „Ултрас Левски“, ще доведе до „разсипия“.

След широкия медиен отзвук Сираков едва ли ще си позволи да подпише меморандума – поне не и в този му вид. Факт е, че в миналото НКП са били обвинявани, че „източват“ клуба чрез охрана, кетъринг, а за кратко и през маркетинга на отбора, когато директор на отдела бе Тодор Минев. В декларацията си „Ултрас Левски“ споменава и, че ТСБ и НКП са с един и същ лидер.

Навярно фракцията визира лидера на „София Запад“ Любо Младежа, чийто брат – Димитър Костадинов, членува в ТСБ, а до скоро бе и в УС на организацията. НКП пък е определяна от мнозина като „притурка“ на „Запада“ и подвластна на техните решения. През годините връзките на двете организации със „София Запад“ ги дискредитираха до такава степен, че „синята“ общност вече не иска да им повярва, че мислят и работят за благото на „Левски“.

И докато от „Ултрас Левски“ негодуваха срещу меморандума, НКП и ТСБ представиха тригодишен план за спасението на „Левски“, озаглавен „Феникс“. В него е направен анализ на приходите и разходите на „сините“, структурата в клуба и др. Целта е след три години „Левски“ да излезе на печалба и клубът „да заработи по модел, в който е собственост на феновете си и те избират президент“.

Планът е бил съставен след апела на премиера Бойко Борисов на срещата с представители на феновете в началото на годината, когато ги призова да вземат акциите на клуба в тях. Той е изготвен от добре разпознаваеми лица: председателите на ТСБ и НКП – Даниел Стрезов и Степан Хиндлиян, четирима от стария УС на тръста - Антони Джамбазов, Васил Колев, Димитър Костадинов (братът на Младежа) и Тодор Тодоров,  Любомир Костадинов (Младежа) и Тодор Минев (бившият маркетингов директор на „Левски“).

Любопитното е, че не от вчера ТСБ се опитва да увеличи акционерния си дял в клуба, а претенции към собствеността има и от НКП. План „Феникс“ е своеобразна стъпка в тази посока, която много скоро може да превърне феновете/фенските организации в мажоритарен собственик на любимия си отбор.

Друг е въпросът дали привържениците у нас са узрели за такъв модел на управление - особено с раздорите в агитките, за които все по-рядко се говори.


Стефан Йорданов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар