Зима

Зима
Пролет

13 юли 2020 г.

В подземието на Бухалката

Възраждане на бухалките. И тези, които държат бухалките, се чудят защо им викат „Мафия!“...


На площада – мравуняк.

„На Вас какво не Ви харесва?“– питат телевизиите. „Вие защо сте тук?“ − умен въпрос, труден въпрос.

Възраждане на бухалките. И тези, които държат бухалките, се чудят защо им викат „Мафия!“

Бухалка № 1 −  главният прокурор. Той не следи за нарушаването на закона. Той посочва кой е враг на народа. Той лепи етикети. Той е ироничен, той е саркастичен.

„Не искаш да си даваш бизнеса?“ – „Бух!“ с бухалката!

„Не ти харесва НАТО и външната политика на България?“ . „Прас!“ с бухалката!

„Президентът се прави на много отворен?“ – „Тряс!“ в медиите запис на негов разговор, събран със СРС! После „Тряс!“ питане до Конституционния съд дали му е толкова силен имунитетът! После „Бух!“ по негов съветник и негов секретар, за да му дойде акълът и за да си знае мястото! И това „Бух!“ е с нахлуване в Президентството, с тежко въоръжение, с белезници…

Доказателства за извършени престъпления? Глезотии някакви, няма нужда! Достатъчни са внушения, намеци, квалификации, ругатни! Бухалката пуска в медиите лични разговори и хвърля интерпретации!

„Шпионаж!“ И какво по-точно е шпионирано? Каква тайна е предадена? Няма тайни, има ерес някаква!

„Търговия с влияние!“ Какво е това? Дефиниция за такова престъпление има ли? Може да няма, но звучи страхотно! И „Прас!“ с бухалката!

Главен прокурор, като Вишински, нищо, че е джудже! Прокурор от  годините, в които има една истина и един господар. От годините, в които непослушанието е престъпление! От годините, в които несъгласуваните мисли, мечти и надежди са престъпление! От годините, в които от порядъчността до „враг на народа“ има една крачка, една дума, един жест, един виц!

Идва след тази бухалка министър председателят и ни предлага да мерим с метъра магистралите! Да се радваме на еврото! Да си спомняме титаничната борба с пандемията!

И се чуди защо някой вика под прозорците му „Мафия!“

Защото има недосегаеми и тяхната наглост! Чекмедже пълно с милиони евро? Не е ли ясно, че такива пари, след като не са в банка, са мръсни? „Забравете!“ – вика бухалката! „Затворете очи!“, „Мислете за асфалта!“ Признание за огромни подкупи за посочени с пръст големци? Най-големите! „Забравете!“, „Налягайте си парцалите!“ „Мислете за Чакалнята!“

Двойни стандарти, чувство за безнаказаност, нагли подмятания, ирония и показно превъзходство, съсипани бизнеси, и мръсни пари, много мръсни пари… И няколко мравояда!

После се чудят от къде идва гневът на мравките!

Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар