Зима

Зима
Пролет

3 юли 2020 г.

Доц. Атанас Мангъров: Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест

Доц. Мангъров уточни, че през зимата трудно ще се различава сезонният грип от коронавирусната инфекция


Наблюдаваме „Игри на тестове“, не може да затвориш някой въз основа на тест.

Това заяви директорът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров по бтв по отношение на случаите, при които има разминаването в резултатите на РЗИ и частни лаборатории.

Той обясни, че ако човек се зарази с коронавирусна инфекция, в 99% от случаите няма да има симптоми, в другия случай – трябва да бъдеш хоспитализиран, а не под домашна карантина. „Ако имаш друго заболяване и си заразен, това, че ти си заразен няма да повлияе на лечението на другото ти заболяване, което в много случаи може да е животозастрашаващо. Това означава нова нормалност“, коментира инфекционистът.

По думите му светът се е научил да живее с полиомиелита и туберкулозата. Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%.

„Това, което пише най-отдолу на всяко лабораторно изследване: Резултатите не са диагноза, а са основание за такава. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест. Ако продължим по този начин, през ноември и декември, когато започнат зимните респираторни вирози – системата ще блокира“, коментира експертът.

Доц. Мангъров уточни, че през зимата трудно ще се различава сезонният грип от коронавирусната инфекция. Той е на мнение, че ще настане хаос. Експертът заяви, че няма значение колко са положителните тестове, а колко хора са изследвани и дали това е първоначален или вторичен тест.

„Защо няма такава разбивка? Какво трябва да се казва, например: Изследвани са 700 души, от тях 40 са положителни. Тези 700 са нови хора, не са изследвани досега. А не да се каже, че са направени 3000 теста, на кого са направени – никой не казва. Възможно е половината от тях да са направени на хора, които са в болници, които вече имат един положителен. Начинът, по който се предоставя тази информация е крайно некоректно“, посочи инфекционистът.

Експертът посочи, че към момента не могат да се правят заключения на база на официалната статистика. Доц. Мангъров коментира, че силно се е надявал COVID-19 да изчезне през лятото, но очакванията му не са станали факт. Експертът даде пример с първия SARS от 2002 г., който се е появил през ноември и със затоплянето на времето е отминал.

Доц. Мангъров посочи, че не е в конфликт с членовете на Националния оперативен щаб и дори не се е чувал скоро с тях. Той определи действията на Щаба като неправилни, а данните за заразата се представят некоректно. Инфекционистът отрече да е изпращал обидни или заплашителни есемеси към членовете Щаба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар