Зима

Зима
Пролет

17 юли 2020 г.

Лицето на протеста е само недоволството

Заплахите на Борисов, че ни чака нова Виденова зима, след като на власт дойдат социалистите, вече не работят

Някъде изчезна търпението, в което управляваше премиерът Бойко Борисов. Трансформира се в масово разочарование и желание за смяна на модела.

Народът е на площада и не иска да се прибере, нито повече да чака. Скандиранията "Оставка" и "Бойко, чао" огласяват пространството в "триъгълника на властта".  Демонстрантите не желаят повече да чуят нито хубави обещания, нито заплахи, че държавата ще се счупи, ако правителството си тръгне.

Извънредното положение затвори страната през ранната пролет, но ограничителните мерки не попречиха нови скандали да се вихрят с пълна сила. Изтекоха записи с участието на министри и премиера, снимки от спални, показни акции на прокуратурата, забрани в "Росенец", огласени от държавното обвинение СРС-та, връзки на властта с обвиняеми лица, крупни бизнесмени и олигарси... Следвани от недообмислени пиар сценки и зле скалъпени оправдания.

Хората на площада многократно показаха, че неодобрението към кабинета на Борисов не означава безусловна подкрепа към Радев. Не означава и желание БСП да ги управлява, нито някой позабравен стар герой.

Въпреки многократните опити за внушения, че протестите са платени от укриващия се в Дубай Васил Божков, излезлите на жълтите павета не се отказаха. Провокаторите са капка в морето на множеството, което казва "не" на произвола и "10 години стигат". Разнородната общност предимно от млади хора с  плакати "ГЕРБ=БСП" и "Този протест не е на Радев, Нинова и Божков" не спря да недоумява къде са парите, които се предлагат за участие в демонстрациите.

"Не искаме и вас" отговориха хората и на опитите на червената лидерка и бившия омбудсман Мая Манолова да яхнат избухналото недоволство. Дори т. нар. Отровно трио - проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и политическия пиар Арман Бабикян, се изгуби някъде в спонтанността на протеста.

От наперен и уверен министър-председателят започна да влиза в ролята на жертва, на предаден от кого ли не. Започна търсенето с по-първите съпартийци на всевъзможни компромисни варианти, които между другото в. "Банкеръ" подробно описа в предишния си брой.

Първият - подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори.

Вторият - назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер. След вота на недоверие, внесен от БСП, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Третият - смяна на всички министри, излизане на Бойко Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Нищо от изброеното обаче не се хареса на управляващите и ще умуват пак след като Борисов се завърне от Брюксел, където в петък и събота ще заседава Съветът на Европейския съюз.

Последните два варианта - "Ще си отидем, за да дойдем отново", няма да се харесат и на протестиращите. Гражданите сякаш искат да си върнат проспаните години на прехода. Просто искат истинска демокрация.


Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар