Зима

Зима
Пролет

31 юли 2020 г.

Коронавирусът за няколко месеца успя да вкара Германия в ужасна рецесия

Нито катастрофалните дни и седмици за фондовите борси, нито шоковите нива на цените на петрола, успяха да постигнат това, което направи коронавируса
 

Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 10.1% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото, което е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за Германия през 1970 г., предава Reuters.

"Това е невиждана рецесия. Нито катастрофалните дни и седмици за фондовите борси, нито шоковите нива на цените на петрола, успяха да постигнат това, което направи коронавируса. Той само за няколко месеца успя да вкара Германия в ужасна рецесия", каза икономистът на DekaBank Андреас Шеуерле, цитиран от Cross.bg.

На годишна база данните от второто тримесечие на 2020 г. са с 11.7% по-ниски. Срив има както по отношение на износа, така и на вноса. Разходите на домакинствата и инвестициите в дома също значително намаляват, отбелязват от статистическата служба. За сметка на това обаче държавните разходи се увеличават.

Според главния икономист на Commerzbank Йорг Крамер възстановяването е започнало в края на април, което означава, че данните за следващото тримесечие трябва да са доста по-оптимистични. 

„Това обаче не променя факта, че на германската икономика ще ѝ е необходимо дълго време да се върне към нивото си преди кризата", добави Крамер.

Безработните в страната са 6.4% или 2.92 млн. От германското бюро по труда казват, че пазарът на труда все още е под напрежение заради пандемията от коронавируса, въпреки че са се появили първите признаци на възстановяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар