Зима

Зима
Пролет

13 юли 2020 г.

Сега е време да се разделяме

България трябва да се раздели на тези, които ще отидат на протест и тези, които ще пишат опорните точки срещу свещеното право да свалиш властта...


Като изключим "експертите от институтите по напоителни системи", политическите психоложки и останалите платени любовници, всъщност по студията ходят хора, с които сме в тотално различно ценностно и идеологическо разбиране за света.

Не уважавам техните позиции, но уважавам интелекта и правото им да го споделят и да бъдат канени по 7-8 пъти на ден в БНТ, Нова ТВ, Канал 3 и ПИК Тв. Тези колеги не се ограничават само до "доц. Стойчо Стойчев" и "проф. Румяна Коларова". Опитът им да рисуват "тези" е красив, най-вероятно платен, но в никакъв случай верен.

1) Няма по-политическа позиция, в установения в България политически режим, от президентската. Президентът е длъжен да прави политически изказвания, политически позиции - тези инициативи. Във всички над 2000 определения за политика това е легитимно. Не знам какво проф. Коларова успя да научи Плевнелиев, но изказвания от типа: "Радев говори политически" са обида не само за науката, в която сме се посветели, но и за обществото.

2) Опорната точка, че Радев е разединител би била вярна, ако в обществото има национално съгласие. Тук искам да кажа следното и да направя кратко политологично тълкувание на конституционно скрепения принцип за "обединител на нацията".

Обединение не означава съгласие. Съгласие не означава съглашение. Всеки политик е длъжен, когато види, че "националното обединение" е всъщност красив рефрен, зад който се нарежда всички разпределения на обществени поръчки, цялата гнус на задкулисието, метаморфозите на пари - пари прим, новото робство на поробените хора с ниски доходи, изчезването на милиони хора от тази държава, защото не могат да намерят смисъл за себе си тук, да реагира.

Още Ленин казва, че преди да се обединим трябва да се разграничим. И това съм сигурен, че колегите са го чели и даже преподавали.

България трябва да се раздели на тези, които подкрепят и обслужват мафията, заедно с нейната интелигенция, и тия, които вярват, че нашето общество е европейско.

България трябва да се раздели на тези, които ще отидат на протест и тези, които ще пишат опорните точки срещу свещеното право да свалиш властта.

България трябва да се раздели на тези, които имат "резиденции и частни плажове" и тези, които не можем да си позволим море.

България трябва да се раздели на мечтатели и на правещи пари.

Нека след това се обединяваме. Сега е време да се разделяме.

Теодор Славев, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар