Зима

Зима
Пролет

6 юли 2020 г.

Анджей Дуда предложи конституционна забрана на гей двойки да осиновяват деца

Дуда се стреми към втори петгодишен мандат с консервативна кампания за опазването на семейните ценности и социалните разходи


Дни преди балотажа на президентските избори в Полша действащият президент Анджей Дуда обяви, че предлага промяна в конституцията, която да забранява на гей двойки да осиновяват деца, предаде ДПА.

Дуда е подписал днес своето предложение, което ще бъде пратено в парламента. За да влезе в сила поправката, тя трябва да бъде одобрена с две трети мнозинство в Сейма, долната камара, и с абсолютно мнозинство в горната камара, Сената. При настоящото разположение на политическите сили в Полша тези условия трудно ще бъдат изпълнени, отбеляза ДПА.

Дуда се стреми към втори петгодишен мандат с консервативна кампания за опазването на семейните ценности и социалните разходи. Той се обявява против правото на членове на общността ЛГБТ да сключват помежду си бракове или граждански съюзи.

Негов съперник на балотажа в неделя е либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Той също се е обявявал срещу осиновяването от еднополови двойки, въпреки че е изказвал подкрепа за гей браковете.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Дуда изпреварва с няколко пункта Тшасковски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар