Зима

Зима
Пролет

19 юли 2020 г.

Широко затворени очи или откровено безочие?!

С такива партньори врагове не ти трябват

Не знам дали срамът от присъствието на Бойко Борисов по върховете на властта ще бъде измит в следващите сто години, но погнусата от евроатлантическия му гръб ще остане поне десетилетие.

След като ни натресоха и легитимираха в продължение на три управленски мандата едно от най-безочливите задкулисия, сега го дават ни лук яли, ни лук мирисали. Вижте им реакциите!

Първо - от "Козяк" се обадиха с "новината", че различни политически групи провеждат протести и контрапротести в района на Министерския съвет в София, като се очаквало те да продължат поне до 16 юли. И това - само, за да предупредят американските граждани да избягват районите на демонстрациите, да са внимателни и да следят местните медии за информация.

После - синхронно - Американския колеж в София изрази загриженост за възпитаника си Евгени Марчев, за когото имало сведения, че е пострадал от насилие и е арестуван по време на протестите. Тук леко надградиха с притеснение от информацията в медиите и подкрепа за всички граждани, които се застъпват за свободата на словото, за демокрацията и за правото на мирен протест.

После - посолството на САЩ пусна безадресна свръхклиширана лекцийка във Фейсбук в подкрепа на правото на мирно събиране, което било основна демократична ценност, а демонстрациите и протестите се явявали знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Научихме още, че мирните протести играли ключова роля в 244-годишната американска демокрация. Както и че всяка нация заслужавала съдебната си система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона.

После - среща на Борисов с Херо Мустафа, която се скри от медиите и не обели дума за бурята в държавата. Но пък десетина дни по-рано ни удостои с покана да празнуваме онлайн   4 юли, докато се радваме на танца й с каубойска шапка. Не, Херо не е най-неадекватният американски посланик у нас, както твърдят форумите. Тя просто толкова си може и толкова й пука за протестиращите. Дори забрави да направи поне още едно корупционно разкритие след онзи никому неизвестен съдия - русофил, който според шефа й Помпео бил само първи в дългия американски списък за България.

Бавно и полека се размърдаха и брюкселските чантаджии. Европейската комисия също подкрепяла правото на мирни протести във всяка демократична страна, но нямала какво конкретно да добави на този етап за върховенството на закона. Преди това на въпрос  паднал ли е или не, както се изцепиха нашите управленски тулупи, мониторингът над правосъдието, говорител на Еврокомисията увери загадъчно: "Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са "широко затворени". Същият брюкселски новоговор приложиха френската посланичка и заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Затова Иван Гешев накриви леко каскета си и благодари на партньорите за подкрепата за безкомпромисните действия на прокуратурата. От ГЕРБ пък поясниха, че напомнянето "никой не е над закона" се отнасяло за президента Румен Радев. И така, докато европосланиците довтасаха при Радев, за да изплюят двусмисленото заключение , че протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, която имала пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз.

В тази ситуация най-честна евроцивилизационна реакция демонстрира председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален. С пост в Туитър партийният еврошеф даде твърд отпор на наглите "екстремисти", които смутиха покоя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец. Срамно било да атакуват Сокола и "неговия имот", след като "установи етническия мир в България".

В резюме: срам, не срам - срамно вече няма.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар