Зима

Зима
Пролет

4 юли 2020 г.

Остров Тасос – зеленият рай на Гърция

Той е най-близко до България, което е и основната причина българите да го предпочитат като лятна дестинация

Ако обичате да ходите на море в Гърция, със сигурност поне веднъж сте били на остров Тасос.

Много от нашите сънародници предпочитат мястото заради прекрасните плажове и красивата природа. През август и септември често може да чуете българска реч, което да ви накара да се почувствате като у дома си.

Остров Тасос се намира в северната част на Бяло Море и е много близо до град Кавала. Той е най-близко до България, което е и основната причина българите да го предпочитат като лятна дестинация.

Освен с красивите си плажове, Тасос е известен и с множеството малки магазинчета, от които да си купите сувенири за дома. Морските деликатеси там са на ниво, тъй като водата е много чиста и подходяща за живот на много риби и други морски животни. За да стигнете до острова, трябва да се качите на ферибот от Керамоти и по пътя ще може да нахраните чайките, които следват кораба.

Пристанището, на което ще пристигнете, носи две наименования – Тасос и Лименас. Стъпвайки на твърда земя, веднага ще усетите приемствеността на острова и настроението ви ще се подобри. Плажовете и таверните са задължителни, но има и няколко забележителности, които не трябва да изпускате докато сте на почивка на остров Тасос.

1. Гьола

Всеки един турист знае за Гьола още преди да е отишъл до самото място. Естественият басейн сред скалите е приятна дестинация, на която можете да се забавлявате с приятели, скачайки във водата. Обикновено мястото е претъпкано с хора, което прави преживяването още по-хубаво. До Гьола се стига през гориста местност, която носи прохлада в топлите дни.

Естественият басейн се пълни от водите на Бяло море, а заобикалящите го скали са перфектни за скачане. Трябва обаче да внимавате, защото понякога морето е бурно и може да крие опасности. Преценете внимателно дали времето е спокойно, за да се гмурнете във водата. Заради високата ѝ соленост, бързо ще покажете главата си над повърхността.

2. Мраморният плаж

Изцяло посипан с мраморни камъчета, плажът може да те заслепи още докато слизаш от колата. Пригответе се автомобилите ви да побелеят, но ви уверяваме, че си заслужава. Там може да си направите прекрасна снимка за спомен или да се потопите в кристално чистата вода.

Добре е да си вземете обувки за плаж, тъй като има вероятност да се нараните от камъните. Интересното е, че във водата се крият малки рибки, които атакуват ранички по тялото и се опитват да „изядат“ инфекцията. Чувството е малко странно, но лечебното действие си заслужава.

Важно е да запомните, че е забранено взимането на камъни от плажа.

3. Манастир „Архангел Михаил“

Манастир „Архангел Михаил“ или „Архангелу“ е построен директно върху скалите между селцата Астрис и Алики. Това е най-големият манастир на острова и е изцяло женски. Монахините там строго следят за облеклото и не позволяват да се влиза с непокрити рамене, поли или панталони до коляното. Ако нямате подходящо облекло, на входа ви дават различни неща, с които да покриете оголените си части. Също така е забранено снимането в манастира. Градините обаче са чудесно място за снимки, тъй като предлагат невероятна гледка към Егейско море.

Манастирът съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и света реликва – част от пирона от кръста на разпятието на Христос, с който е била прикована дясната му ръка. Пиронът е трябвало да бъде дар от монасите от Света гора за владетелите на Молдова. Но буря принудила поклонниците да спрат на Тасос и това се приело за божествен знак, че реликвата трябва да остане в манастира.

4. Дворецът в Кастро

Кастро е селище, разположено в центъра на остров Тасос. В сърцето му се крие църквата „Свети Атанасий“, която е построена през 1804 година. Това е най-старото селище на острова. Името му идва от замъка, издигнат от Джако Кателуци през 1414 година.

5. Музеят на зехтина

Не може да отидете до Гърция и да не разгледате музея на зехтина. Той се намира в село Панагия на остров Тасос. През 1915 година в селото започва производството на зехтин от местния сорт „фруба“. В процеса се е използвала воденица, която се задвижвала от водата на три планински извора.

През 1968 година фабриката се усъвършенства и модернизира с цел подобряване качеството на зехтина. През 2007 година обаче тя се превръща в музей, в който може да видите машините и крайните продукти, снимки на производствения цикъл – от събирането на маслините до бутилирането на зехтина.

Там също така ще се насладите на кратък филм за историята на процеса и на още любопитни факти.



Дарена Найденова, Tialoto,bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар