Зима

Зима
Пролет

18 юли 2020 г.

Не представяйте сега своята умора за мъдрост

Подкрепете децата си! Бъдете достойни майки и бащи, достойни синове и дъщери, достойни внуци, достойни граждани и се борете докрай!


До всички в Ганкиното кафене, всички вряли и кипяли, всички горещи застъпници на мисловния процес и "казах ви аз", до всички революционери в пенсия.

Първо.

Евала, че сте били на жълтите павета през 89-та. Благодарим и няма да ви забравим. Не го развявайте обаче като индулгенция, която изкупува днес гражданската ви анемия. Не го развявайте като пагон, който ви дава право да се подсмихвате под мустак на гнева ни. Същите като нас сте били и вие, когато, както се подразбира от уверенията ви, сте преграквали по жълтите павета. И тогава някой Конфуций ви е казвал: Недейте, няма смисъл. Обаче вие сте действали. Действали сте за добро! Не представяйте сега своята умора за мъдрост. Тя не е мъдрост. Умора е. По-добре кажете: "Изморихме се, давайте вие". Но стига сте бабували и пророкували.

Защото историята отново ще запомни младите.

Второ.

Това, че викаме, не означава, че не знаем какво искаме. Означава, че сме гневни и не можем повече да търпим. Означава, че имаме достойнство и сме готови да го браним със зъби и нокти. Означава, че ни писна. Че искаме да си върнем държавата от мутрите. Искаме оставка и справедлив съд за правителството, Гешев, Пеевски, Доган, Божков и всички, които вкупом изнасилиха държавата ни. Искаме да останем тук, а не да емигрираме. Искаме нормален живот. Толкова много ли ви се струва? Толкова ли невъзможно звучи?

Трето.

Ако ви харесва уродливото и абслолютно самозабравило се управление, ако не ви стига, че сме най-бедната и корумпираната държава в ЕС, ако не ви стига прокоратурата-бухалка, КТБ, Пеевски и мама, 113-то място по свобода на словото, Емил Кошлуков в БНТ, ПИК, ЦИК, КПКОНПИ, Цецка, Цецо, простотията до шия, подпорни тестени, сараите, терасите, студения резерв, ремонта на ремонта, италианския боклук, мръсния въздух, водната криза, спуканите тръби в морето, Петьо Еврото, Мишо Бирата, Портних, Ангелкова, Влади, Барни Ръбъла, Черепа, 700 милиона липсват, бушоните, калинките, братиньо, стената по границата 1 ред 4 пъти по-скъпа от двуредова в Гърция, изсечените гори, пресъхналите реки, демографската криза, магистралата на вълни, вълните на бетон, източените милиарди, усвоените милиарди, къщите за гости и още много и много, ако всички това ви прави кеф и не ви се струва пошло, значи най-вероятно става въпрос за "Герп-леля". Не се умира от него, но е много неприятно. Има много малко успешно излекувани. А може би сте трол и съществувате само тук, във Фейсбук.

Ако пък не ви харесва, но смятате, че ще дойде по-лошо, тогава поздравления. Наистина сте от дебелокожите. Тежите си на мястото, дет се вика. Наистина сте разумни и трезви. Опитни и премерени хора. Такива в нашата история с лопата да ги ринеш. Особено, когато опре до действия. Такива като вас оцеляват по всяко време и навсякъде.

Четвърто.

Престанете с тази глупост, че ще дойдат комунистите.
Комунистите отдавна са тук в лицето на ГЕРБ. А Гешев си пада малко нещо сталинист. Направо го сърбят ръцете да върне добрите стари методи на НКВД. Да ни съди с тричленки. Радост би било. Хубаво би било. И скоро ще е готово. Ако мълчим. Властта вече започна да си къса бялата риза от безсилие. Разкрива се отдолу гнусното й тяло, гнусните й зависимости. Кулисите рухват. Благодарение на протеста. А вие повтаряте мантрата, че няма смисъл.

Фактът е един. Комунистите никога не са били на дневен ред на този протест. Това, че там се влачи политически скрап като Mаяма е тъжно само и единствено за Mаяма. Но нали и тя е гражданин, има си права. Запъртъците и джуджетата не обезмислят енергията на хилядите млади и интелигентни хора. Да, джуджетата и дългучите ще се опитат да ни яхнат, но ние това го знаем, благодарение на горчивия опит от минали протести.

Фактът е ясен. Почти всички на площада ще подкрепим извънпарламентарни партии на следващите избори. Но нали никой няма да се стресне, ако диванният философ попита: “Кой ще дойде след ГЕРБ, демократите ли?” Затова диванният философ ни пита за комунистите. Понеже диванният философ е изпечен софист. Въпреки всички напъни да бъде логичен обаче той или е глупав, или лъже, понеже не вижда очевидните алтернативи, а ни занимава с комунистите. Той ще отиде на риба, но не и на протест, да не би видиш ли да го хванат него на въдицата. Смешно и тъжно е, понеже който продължава да вижда избора между “ГЕРБ и Комунистите”, значи е или гербаджия или комунист. Друго обяснение не намирам.

Стига сте мъдрували и пророкували.

Подкрепете децата си! Бъдете достойни майки и бащи, достойни синове и дъщери, достойни внуци, достойни граждани и се борете докрай!


 Петър Крумов, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар