Зима

Зима
Пролет

1 юли 2020 г.

July Morning отново обедини хората на свободния дух

Мигът, в който светлината се изправя срещу мрака и започва постепенно да го побеждава, винаги е вълшебен...


И тази година изгрева на 1 юли беше посрещнат от хиляди хора на Централния плаж в Бургас.

Традиционно стотици изпълниха плажа още във вторник вечерта, а 11 рок групи свириха на морския бряг и си погрижиха за доброто настроение на публиката. Кулминацията настъпи точно в 5:36 минути тази сутрин, когато първите лъчи на юлското слънце блеснаха под музиката на Uriah Heep.

Представителят на Община Бургас Димитър Маджаров - организатор на събитието, благодари както на всички ангажирани с охраната и реда, така и на бургазлии и гостите на града за спазването на дистанция и останалите противоепидемични мерки, съобщава Cross.bg.

Гледката на първите юлски слънчеви лъчи е опияняваща, защото този момент обединява хората, събрани заедно някъде на морския бряг или високо в планината, а край тях непременно звучи лиричната песен на Uriah Heep от 1971 година. На българска почва традицията за посрещане на юлския изгрев доби световни измерения чрез участието на един вокалистите на групата - Джон Лоутън, който всяка година идва на най-източния български бряг - скалите при с. Камен бряг, за да изпълни песента и да зарадва почитателите на Джулая, както е популярно да се нарича у нас празникът.

За първи път подобно масово посрещане на слънцето на брега на Черно море е имало във Варна през 1986 г., но в социалистическа България едва ли един празник, свързан със световното хипи движение от 60-те, е могъл да постигне широка обществена популярност. В днешно време обаче масовото посрещане на юлското слънце се наложи като празник на свободния дух, за който граница е само хоризонта.

Въпреки ограниченията за струпване на хора заради пандемията от Covid-19 и удължаването на извънредните мерки до 15 юли, Джулаят ще го има и сякаш е по-очакван празник отпреди. Доказателство за това е концертът в Бургас.

Не така стоят нещата в с. Камен бряг, превърнал се в емблематично място за „децата на Слънцето". Обичайно в първото юлско утро в местността „Огънчето" на скалистия бряг се събира най-много публика и с музикален маратон посреща утрото. От община Каварна обаче изненадващо съобщиха, че събирането там тази година се отменя.

За сметка на това от Джулая няма да се лиши съседната община Шабла. За пета поредна година празникът бе в къмпинг „Добруджа". Освен култовата песен на Uriah Heep, публиката чу авторски парчета на рок бандите „Фара бенд" и DO SHO. От общината казват, че към момента ситуацията в Шабла е спокойна и няма регистрирани случаи на заразени с коронавирус в района.

Магията на July Morning

Мигът, в който светлината се изправя срещу мрака и започва постепенно да го побеждава, винаги е вълшебен. Тази гледка пречиства съзнанието, носи наслада, мир, надежда, топлина.

За щастие, имаме възможност да се докосваме до тази магия всеки ден – с всеки изгрев на Слънцето. Но има едно утро, в което посрещането на новия ден е особено специално – July Morning.

Има един миг, в който света е само една картина - палещи лъчи, които оставят бляскава диря по кристалната вода. И желание. Желание да попиеш цялото това чувство. Желание да пипнеш безкрая и той да остане в сърцето ти.

Джулай е символ. Символ на онзи пълнокръвен, пулсиращ във вените живот. Символ на свобода. На полета на човешката душа и вярата, че няма невъзможни неща./Radio1rock.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар