Зима

Зима
Пролет

27 август 2020 г.

Учениците в класните стаи на 15 септември

„Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията.”
 

"Учениците ще започват учебната година в класните стаи, като е напълно възможно да има и промени в режима на обучение", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца, което означава в продължение на цялата предстояща учебна година.

Министърът допълни, че училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител.

Ще има и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Според Вълчев е безспорно, че годината ще бъда трудна и голямото предизвикателство е . да се опази здравето на децата.

„Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, призна той, цитиран от Dnes.bg.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи.

Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите.

Министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението.

"Няма решение, което да има само плюсове. Различните форми имат различни страни. Ние се надяваме родителите да изберат присъственото обучение. А те всъщност са го направили. Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционноото, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия", каза още Вълчев.

При съмнение, че някое дете е заразено с COVID-19, то ще бъде отделяно своевременно, а родителите – уведомявани. Те ще трябва да го заведат на лекар.

Ако се потвърди, че е заразено – Районните здравни инспекции ще бъдат уведомявани. Ако член на семейството е с положителен тест, ученикът ще преминава в онлайн форма на обучение.



Няма коментари:

Публикуване на коментар