Зима

Зима
Пролет

13 август 2020 г.

Тиранът, който не можа да си купи любов

Какво се случва с тираните, които си мислят, че някой народ може да се управлява като проститутка тук таме, понякога с някой лев?
 

Един тиран имало едно време.
 

Той много държал да го обичат. Обаче никой не го обичал, защото никой никъде не обича тираните, тях само ги мразят и им крещят ОСТАВКА! Как е възможно това?! - питал се тиранът.
 

Но също така никой никъде не е виждал тиран да дава оставка. Тираните просто не разбират как така някой ще им иска оставка, та те вярват в себе си и в това, че не са тирани, а са хора с много добри сърца.
 

Затова тиранът, понеже нямало да подава оставка - решил да си купи малко народна любов. Дал някакви пари за магистрали, но магистралите били къси и често пропадали, и така тиранът получил само псувни от шофьорите, което е нормално.
 

Затова тиранът дал на докторите по 1000 сребърника, обаче тц, това не накарало нито доктори, нито пациенти да обичат тирана.
 

И това много натъжило тиранското му сърце. Как е възможно - давам ви пари, а вие сте неблагодарни копелета.
 

И решил тиранът да даде още пари. Дал за проститутки едни пари, обаче това някак не се харесало дори на проститутките и те го заснели как спи гол и как има много пари още за даване. Тиранът след тая случка не знаел какво да прави и дал пари на майки с болни дечица, обаче тия майки нямате си представа колко са неблагодарни. Вдигнали майките черни знамена и легнали пред вратата на тирана, за да го притесняват. Представяте ли си каква наглост?!
 

Това наистина притеснило тирана и той дал пари за линейки, за далечните села, обаче пак никой не му благодарил, защото в далечните села вече всички били умрели. Или по тия села, ако не били умрели - вече били много пияни и вкиснати, и само чакали да умрат.
 

Затова тиранът дал пари за кабинети по математика. Но кой обича, когото и да е, когато се прави на загрижен за математиката? После тиранът дал за болници, после дал за студенти.
 

И толкова бил полудял този тиран, че като давал пари на студенти, за да имат тоалетни и осветление, и парно, тиранът даже иронизирал - казал, че студентите като станат учени, ще излязат на улицата и ще псуват тирана.
Сиреч аз се грижа за вас, а вие как ми разбивате шибаното сърце, нали?!...
 

Тиранът искал да каже друго - че хората и студентите, и лекарите, и пациентите, и майките, и децата, и шофьорите, и проститутките, и вкиснатите селяни, и дори умрелите -  са ужасно, ужасно неблагодарно племе и това племе не заслужава такъв велик тиран.
 

Ако се питате как един тиран разбира, че е велик тиран, трябва да знаете, че той това го разбира от журналистите и от шивачите на костюми, които вечно любезничат с тираните и често казват на тираните, че никак, ама никак не са напълнели.
 

После дошло едно джудже и ритнало тирана по глезена и го напсувало.
 

Защо ме псуваш, малко джудже?! - попитал тиранът сепнато.
 

А джуджето казало - датигоначукампедал, това са пари от данъци. Не ти искаме парите, искаме да те обесим кучи сине, време е да си ходиш и да разбереш, че народната любов е като джудже - не можеш да го поливаш да порасне, а трябва да паднеш в ниското и да видиш живота от нивото на очите на джуждетата или децата. Разбра ли, главанак? - сопнало се джуждето.
 

Ето ти пари за съюза на джуджетата, викай ми Баце и почни да ме обичаш, моля те, казал тиранът на джуджето - ей така по навик. Но джуджето станало карирано от гняв и замерило тирана с един домат и две яйца.
 

Така тиранът разбрал, че никой не го обича, затова се разплакал и с мокрите си от сълзи пръсти продължавал да брои пари за народа, обаче народът много му станало смешно някак и се засмял.
 

А джуджето още е там, псува тирана и го рита по кокалчетата, докато тиранът само напълнявал, сумтял и плачел. А жестокостта на това джудже останала в историята с ужасния въпрос - какво се случва с тираните, които си мислят, че някой народ може да се управлява като проститутка тук таме, понякога с някой лев?
 

И другият въпрос - какво се случва с тираните, които дори проститутките не могат да понасят? А?!
 

Философски въпроси са това.

Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар