Зима

Зима
Пролет

2 август 2020 г.

Испания е най-тежко пострадалата държава в Европа от кризата заради коронавируса

През последните три месеца се стигна до свиване в почти всички сектори на испанската икономика
 

Според резултатите от второто тримесечие на тази година испанската икономика се е сринала с 18,5%, съобщи Bloomberg като определя страната най-засегната от кризата в Европа. 

Спадът е по-голям от прогнозирания от икономисти, които очакваха той да е 16,6%.

Очаква се показателите да се възстановят през третото тримесечие, но няма надежди за бърз растеж. Възстановяването е затруднено от неуспешния летен сезон и страхове от втора вълна от коронавируса.

През последните три месеца се стигна до свиване в почти всички сектори на испанската икономика, но най-голямо въздействие ограниченията на COVID-19 са оказали върху търговията на дребно, транспорт, туризъм и ресторантьорството. Общо тези сектори са загубили до 40%.

Ограничителните мерки доведоха до увеличаване на безработицата, която скочи с 15%. Според анализатори, до края на годината десетки хиляди малки и средни предприятия в страната ще фалират.

Общо икономиката на Еврозоната се е свила с 14,4% през второто тримесечие, което е най-големият спад откакто се води статистика. Германският БВП, която се счита за основна икономика в Европа, е падна с 10,1%, а на Франция - с 13,8%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар