Зима

Зима
Пролет

12 август 2020 г.

Наистина е толкова зле

На много хора им се струва, че ролята на Пеевски и Доган е преувеличена и преекспонирана, просто защото не могат да допуснат, че нещата са толкова далеч


Понеже опростяването на изказа не е силна страна на Христо Иванов, а малкото медии, които отразиха не само фразата на Ламбовски за Маджо, но и обяснението след това за какво всъщност става въпрос, съкратиха до толкова, че нищо не се разбра, реших да подредя хронологично - за тези, които още си задават въпроси.

Защото и аз си зададох въпроси, но потърсих и отговори. И може би именно тази критичност, независимо към кого е насочена, а не вяра в някого като към вожд на племе и търсене на факти и обяснения, а не на димки по "Нова" и в "Монитор", и "ПИК" са ни общи черти. Та, по същество.

Лично не бях чувал за Ламбовски до вчера, но по думите му - през 90-те е бил в Управителния съвет на “Първа Източна Международна Банка”, която още съществува като Асет Банк и е бил един от директорите на футболния “Славия”. От това време се познава с Младен Михалев-Маджо.

Той е един от свидетелите в разследването на Антикорупционен фонд “Осемте джуджета”, което разкрива влиянието на Пепи Еврото и колаборацията между него, Пеевски, различни адвокати и прокуратурата представяна от прокурора Франтишек за завземането на асансьорния бизнес на Илия Златанов.

Фактическо разследване на прокуратурата по случая “Осемте джуджета” няма. Ако такова бъде образувано някой ден, Ламбовски би бил сред свидетелите и би дал показания вече пред прокурор, а не пред журналист.

Ламбовски засича Христо Иванов на протестите и решава да се запознае с него и да му разкаже за този случай и за някакъв друг, където е намесен Стоян Мавродиев (все още не знаем за какво става въпрос, но според Ламбовски има международно разследване). Ламбовски би бил свидетел и по този случай и би дал показания пред прокурор.

Според Ламбовски, той разказва тези случаи на Христо Иванов, защото се надява, че ако започнат да го заплашват или да му оказват натиск по различни начини да не свидетелства или да даде други показания, Иванов би могъл да даде публичност на този натиск и така Ламбовски да оцелее.

Две седмици по-късно Ламбовски засича отново Христо Иванов на протеста на Орлов мост и му казва “Тоя се е обадил на Маджо, но аз се покрих”.

“Тоя” е Стоян Мавродиев. До скоро директор на Българската Банка за Развитие. Финансист на ГЕРБ още от формирането на партията 2008 година. Депутат, след това шеф на Комисията за Финансов Надзор по времето на фалита на КТБ. Според данни, изнесени от Демократична България, по времето на Стоян Мавродиев, ББР е отпуснала кредити на фирми свързани с Делян Пеевски за над 500 млн. лева. Парите на ББР са държавни. От данъци.

*(Със заплатата си в ББР от 36 211 лв. на месец, Мавродиев става известен като най-скъпоплатеният държавен чиновник, получаващ два пъти по-висока заплата от следващия най-високоплатен висш държавен служител – управителят на БНБ с месечна заплата от 15 368 лева.)

Ламбовски разбира от трети човек, че Стоян Мавродиев се е обаждал на Маджо. Предполага се, че Мавродиев иска Маджо да повлияе на приятеля си Ламбовски и той да не свидетелства.

Ламбовски изключва телефона си и се крие от Маджо. Виждайки Христо Иванов на Орлов мост две седмици след първото им запознанство иска да потърси съвет и да повдигне отново темата за това как да се даде публичност на случая и Ламбовски да стане прекалено популярен, за да бъде затрит.

Разговор за това, как да се скриеш от мутри и да оцелееш за да дадеш показания срещу тях определено не се води на живо в интернет.

Христо Иванов не може да знае какво ще му каже Ламбовски, но предвид, че предишният им разговор е за разследвания, Мавродиев, "Осемте джуджета" и други мутри, ясно е, че разговорът не бива да е публичен от съображения за сигурност.

Човек като Ламбовски, чийто приятели са хора като Маджо и който има толкова вътрешна информация от различни корупционни и криминални случаи, със сигурност не е чист като момина сълза и може да се предположи, че също е участвал в някакви схеми.

Тук мога само да предполагам, наистина нямам представа кой е той. Но както каза Христо Иванов по повод на данните изнесени от Васил Божков “Италианската мафия не я разследват по показания на католически монахини.”

Несъмнено беше направен опит от проправителствената пропаганда да се обвърже името на Христо Иванов с това на Младен Михалев - Маджо. Несъмнено това ще донесе негатив за Христо, защото пропагандата е популярна сред диктаторите, именно защото е ефективна. И несъмнено ще дъвчат тази дъвка отсега, докато ги оставите да съществуват.

И ако сте оцелели да прочетете до тук едно последно на изпроводяк.

Пеевски не похарчил стотици милиони от вашите пари в продължение на години, за да си купи десетки вестници, няколко радиа, поне стотина сайтове, агенции, журналисти, разпространители, телевизии, че накрая и една от двете най-гледани телевизии в България, за да си чеше егото или за да показват негови снимки от по-слабата му страна.

А за да му вярвате какво Ви казва, защото Ви го казва отвсякъде. И в един момент дори рационален по принцип човек да започне да се съмнява, че “може и да не е така, ама има нещо там.” За да дискредитира всеки, който му се опълчи или не се подчинява на шефа, който той е назначил. На много хора им се струва, че ролята на Пеевски и Доган е преувеличена и преекспонирана, просто защото не могат да допуснат, че нещата са толкова далеч и че всичко е толкова превзето.

Толкова превзето е. Наистина е толкова зле.

Оставка трябва. От избори има смисъл. И който и да управлява, стандартът трябва да е един и същ. Факти. Пояснения. Обяснения. Отговорност. Морал. 


Иначе отново - Оставка.
Христо Иванов и Димитър Ламбовски

Боян Караджов, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар