Зима

Зима
Пролет

5 август 2020 г.

Какво се случи в Бейрут през погледа на Русия

Ситуацията се развива на фона на дълбока политическа и икономическа криза в Ливан, който отново е на прага на гражданска война


Много мощна експлозия в Бейрут разруши вчера района край пристанището на града, пише "Росийская газета" под заглавие "Ливанската Хирошима". 

По последни данни взривът е убил 87 души и е ранил около 4000, посочват онлайн изданията в новинарските си ленти.

Московският официоз цитира арабски телевизии, според които болниците в Бейрут са препълнени, а сред загиналите има местни политици, чуждестранни дипломати и членове на семействата им.

Звукът от взрива е бил чут в Кипър, разположен на 250 км от епицентъра, а облакът с продукти от експлозията е стигнал до столицата на Сирия, отбелязва "Аргументи и факти".

Появиха се куп версии за причините, пише "Росийская газета", изреждайки съобщения за избухнали резервоари с петрол, склад с пиротехника, съхранявана в пристанището селитра или кораб с фойерверки. А очевидци разказали за видяна в небето ракета.

Какви версии разглеждат в Русия: Хизбула, Иран, Израел...

"Основен виновник" за инцидента най-вероятно е селитрата, складирана в пристанището, но тя не е могла да се взриви самостоятелно, коментира за "Комсомолская правда" военният експерт Игор Никулин, според когото за детонатор може да е послужило взривно устройство.

Източници от силовите структури в Ливан и от Хизбула заявили за "Новая газета", че в пристанищния хангар номер 12, който избухнал, било складирано оборудване за сглобяване на прецизни ракети с голям обсег.

Ракетните компоненти били доставени от Иран на Хизбула, която фактически представлява иранските интереси в Ливан. Наши източници смятат, че движението Хизбула се е канело да използва тези ракети срещу Израел, пише "Новая газета".

Според една от медийните версии експлозията може да е предизвикана от ракетен удар на израелската авиация срещу пристанището на Бейрут, пише "Лента".

Телевизия "Ал Хадас" съобщи, че може да е бил атакуван склад на Хизбула. Властите на еврейската държава опровергаха това предположение и заявиха, че нямат нищо общо с експлозията. Групировката Хизбула съобщи, че не са пострадали нейни обекти, добавя онлайн изданието.

Ливан е в обтегнати отношения с Израел. И ако ливанските власти видят или пожелаят да видят в станалото ръката на Мосад, обстановката в региона ще се нажежи. Затова ще е добре да става дума за случайност и нечия небрежност, а не за зъл умисъл, изтъква наблюдател на "Независимая газета".

Четвърт час след първия взрив отекна втори - в центъра на града край резиденцията на бившия премиер Саад Харири. Самият политик не е пострадал, пише "Известия" и цитира експерти, според които зад експлозиите може да стоят терористи, решили да премахнат Харири в навечерието на съдебния процес за убийството на баща му Рафик Харири, също бивш премиер, загинал при атентат през 2005 г. Аналитици свързват трагедията и с неотдавнашното напрежение по ливанско-израелската граница.

Веднага след взривовете заваляха обвинения срещу ливанското шиитско движение Хизбула, за което може да е било изгодно да премахне Саад Харири, водел просаудитска политика в Ливан, пише "Известия". Представители на Хизбула обаче отхвърлиха и тази версия, и предположенията, че в случая е замесен Израел.

Руският ориенталист и политолог Роланд Биджамов предполага, че взривовете може да имат за цел да злепоставят Хизбула в интерес на вътрешни или на външни играчи - например на Саудитска Арабия, САЩ и Израел, настроени срещу проиранската групировка.

Ситуацията се развива на фона на дълбока политическа и икономическа криза в Ливан. Страната всъщност отново е на прага на гражданска война, както в средата на 70-те, казва експертът.

Печал и помощ

Ситуацията в Бейрут в момента се определя като хуманитарна катастрофа. Червеният кръст поиска помощ от международната общност и получи отклик от Франция и от други европейски страни, се казва в друг материал на "Комсомолская правда". Анкара бе сред първите, предложили помощ на Бейрут, информира "Лента".

"Бейрут плаче", извежда в заглавие "Комерсант", цитирайки ливанци, споделили впечатления в социалните мрежи. След заседание на ливанския Върховен съвет по отбраната в Бейрут е обявено бедствено, а в страната - извънредно положение; армията пое контрола над разрушените квартали.

Говорейки за пострадалите, медиците в Ливан не намират думи. Щети са нанесени на половината сгради в Бейрут, пристанището е разрушено изцяло, пострадали са летището, президентският дворец, канцеларията на министър-председателя, няколко дипломатически мисии, добавя вестникът.

Изданията цитират съболезнователната телеграма на руския президент Владимир Путин до ливанския му колега Мишел Аун. Освен това руски сенатори заявиха, че Москва може да подпомогне Бейрут в разследването на инцидента. Междувременно самите ливанци проявяват невероятна солидарност, предлагайки на пострадалите подслон, допълва "Комерсант".

След експлозията петролът започна да поскъпва, пише "Московский комсомолец".



Dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар