Зима

Зима
Пролет

19 август 2020 г.

Страх

Пренаписват историята онези, на които им писва! Писва им да ги управляват самозабравили се дерибеи. И лакеи. И простаци...
 

Народ, за който управлението на ББ е последната му надежда, е дълбоко отчаян, трагичен народ. 

Отвратен от миналото си, приел настоящето като неизменна съдба и нямащ очи за бъдещето. Гледащ все надолу и назад, и нищо светло не виждащ. Такъв народ е като булка, дадена на поробител - поробена и безропотна. Свършена. Сляпа.
 

Уж жива, но мъртва. Сянка.
 

Такъв народ не смее да си представи дори, че може да има и по-хубави дни! Поне малко по-хубави. Такъв народ се е отказал от мечти и идеали. Той ОЦЕЛЯВА! Хванал се е за полата на своя господар и му вика: "Стой зло, че от теб по-зло!"
 

Привижда му се на бедния, отчаян и две невиждащ народ, как ако алчният му и вулгарен господар вземе, че стане изгнаник, или вземе, че избяга, върху му ще се стовари... старият поробител. Още по-алчен и вулгарен. Така му се привижда - посткомунизъм и твърда съветска диктатура. Или пък турска.
 

И нищо друго!
 

А тя, историята, не че не се повтаря, но както се повтаря - така се и пренаписва.
 

Пренаписват я онези, на които им писва! Писва им да търпят цинизма, гаврата с човешкото им достойнство. Писва им да ги управляват самозабравили се дерибеи. И лакеи. И простаци.
 

Писва им да блеят като овце.
 

И ГИ ХВАЩА СРАМ!!!
 

И се хващат за ръце и се освобождават от насилника! От моралния си инквизитор. Готови са да платят цената - но да изкрещят: СТИГА! Повече няма да търпим!
 

Така се раждат революциите. Така се върви към промените. Проба-грешка... Важното е да се изяви този вътрешен бунт на духа - на свободният дух, неприемащ робията, покорството, унижението. Така са стигали до освобождението си десетки народи.
 

Но това става само с народи, за които ББ и подобните му не са последната им надежда. И които имат още очи - и виждат напред. И се движат. И вярват в нещо по-голямо от това, което имат. Или нямат.
 

Песимистът винаги гледа само назад.
И не помръдва от мястото си.
 

СТРАХ!



 Жени Костадинова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар