Зима

Зима
Пролет

28 август 2020 г.

Барни си тръгва. Конституцията на Бедрок* остава!

Тънкият момент, който Борисов пропуска е, че за толкова години във властта и най-късопаметната публика е наизустила номерата му
 

Изненадващо или не, правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка. Още не знаем с какви мотиви. 


Затова засега ще заложим на най-сигурното - Кирилов дава оставка, тъй като Борисов така е разпоредил.

Тънкият момент, който премиерът пропуска обаче е, че за толкова години във властта и най-късопаметната публика е наизустила номерата му. Вземе ли да му пари, Борисов жертва своите министри. Най-често този, който е поставен под обществено напрежение или е обект на недоволство, а в случая на присмех. Но да не забравяме, че протестите, които доближават своя 50-и ден, не искат един по един министрите да си отиват, а вкупом със самия министър-председател. Как в ГЕРБ уж така добре чуват хората, пък не чуха точно това?!

Колкото до самия Данаил Кирилов, той е една от лесните мишени, защото няма да си тръгне със скандал или да извади някоя мръсотия от "кухнята". Той е толкова послушен, че седна и написа проект на нова конституция за два дни. Затова едва ли ще е странно, ако накрая се върне в парламента, за да помага на колегите си в конституционните им напъни.

Като стана дума за проектоконституцията, би следвало да се каже, че Кирилов е сравняван с анимационния герой Барни Ръбъл не толкова заради някакви външни прилики. А по-скоро заради нормотворчеството му и познанията му по "джуркане на дела" и "обръщане на файлове", които са присъщи за Каменната епоха.

И резултатът е налице. Най-прясно и показателно е становището на Висшия адвокатски съвет. "Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това е отстъпление от достиженията на конституционализма у нас",  е позицията на адвокатурата.

Още по-показателно е, че управляващите предлагат проект, чийто флагман вече е отстранен или се е отстранил от поста си. В този ход има толкова логика, колкото в решението да забраниш на Данаил Кирилов да пише във Facebook, а да му дадеш карт бланш да напише нов основен закон на държавата!

*Бедрок е измисленото място, където живеят анимационните герои от семейство Флинстоун и приятелите им Барни и Бети Ръбъл.



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар