Зима

Зима
Пролет

16 август 2020 г.

Новият политик и късата народна памет

Очевидно американските приятели на Цветанов, с които той си шушне на редовните молитвени закуски във Вашингтон, вярват, че у нас и магаре можеш да вкараш в политиката
 

Бившата дясна ръка на премиера Бойко Борисов - Цветан Цветанов взе да се докарва предизборно. 

От последната му публична поява в телевизионния ефир стана ясна и новата му амбиция: да влезе в ролята на новия политик - необременен с минало, чист като сълза и с ясни позиции, изградени върху традиционни за българина нравствени ценности.

Според думите му, той бил изключително близък с Борисов, но само в партиен аспект. И хич не познавал личният живот на човека, който преди 19 години го измъкна от канцеларията му на кадровик в МВР и го направи свой оперативен помощник - на разположение по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, дванайсет месеца в годината.

Цветанов обаче все трябва да е поназнайвал нещичко за ментора си. В противен случай трудно щеше да е толкова категоричен, че притежава ценностна система, различна от тази на Борисов.

"Аз имам друга ценностна система – здраво семейство и добри приятели, зад които стоя винаги", заяви той.

Очевидно наблюденията му върху личния живот на премиера са достатъчно задълбочени, за да направи сравнение - от тишината в Борисовата спалня, та до прословутите му котарашки белотаджийски карета.

Очевидно е желанието на Цветанов да се промотира като нов политик, но това щеше да хване дикиш, ако се случваше нейде другаде, отвъд океана например. Там handmade почвата е благодатна и с подходящо агресивна ПР-кампания всеки може да изплува от многомилионния океан неизвестни люде. Ама тук, където едно от най-популярните занимания е да надничаш под юргана на комшията, това е невъзможно. Тук на твърдението, че лявата ръка не знае какво прави дясната, трудно се вярва - не само че знае, но и съседите са наясно какви ги върши.

Така че Цветановите приказки за друга ценностна система са лакардии за наивници. Ако това наистина беше вярно, той щеше да напусне Борисов и ГЕРБ още преди десетина години, когато партийната им върхушка тепърва захлебваше. Но... трудно е, когато лявата ръка гребе от качето с меда, дясната да стои ей така - без дори да топне едно пръстче в благото. И всички обикновени българи помнят скандалите, след като управляващите, независимо дали са били близки в партиен аспект или в друго някакво отношение, се оказваха до шията в меда. Нима сме забравили първия жилищен скандал, дамгосал челото на новия политик Цветанов още при появата му на политическия небосклон? Когато твърдеше, че шестте му апартамента са наследство и дарения от тъста и тъщата?!

Очевидно американските приятели на Цветанов, с които той си шушне на редовните молитвени закуски във Вашингтон, вярват, че у нас и магаре можеш да вкараш в политиката. Вярно е, че паметта ни е къса - иначе как да си обясним системната грешка с изборите през последните години, но не чак толкова.

Вече не.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар