Зима

Зима
Пролет

8 август 2020 г.

От речта на краля до бръщолевенето на бащицата

Структурите нищо не разбраха, останалото си го знаем...
 

В "Речта на краля" сащисаният от неочакваната си роля на британски владетел Джордж VI вдига духа на страната си на прага на Втората световна война. Заекващият член на кралската фамилия преодолява говорния си дефект с усилията на логопед, прилагащ нетрадиционно лечение. 


А речта на премиера Бойко Борисов на националната конференция на ГЕРБ беше просто потискаща, защото всичко при нея беше наопаки - в привиден синхрон, но в реален разрез със здравия разум и гнева на протеста.

Далеч по-невероятно е Борисов дори да е сънувал налудничавата възможност да изкачи шеметно и задържи десетилетно висшите властови позиции. Освен това той не заеква, а бълва с лекота порой от лъжи, обещания и небивалици. Ако пък приемем, че такъв човек е способен изобщо да повдигне духа народен, то "материалът" си заслужава това управление, при което наглостта и безочието се разбират отлично с алчността и простотията. 

Като започна с хвалбите на Четвърти километър, спрях да го слушам. По някое време взе обаче да реди катастрофични прогнози с апокалиптичен патос. Свършекът на България идел, ако допусне служебен кабинет и безпарламентарно управление. Така се свърши и Белгия, която завчера счупи собствения си световен рекорд за политическа криза, като вече близо 600 дни няма редовно правителство. Какви ахмаци трябва да са били следосвобожденските политици с мечтата си България да стане Белгия на Балканите.

От речта на Баце стана ясно, че се ослушва накъде да хване. Ще му се да довърши мандата, но ония по кръстовищата се оказаха изненадващо упорити и категорични в отвращението си към всичките му номера, кабинети и кукловоди. Че и щял да поработи със структурите, където трябвало да се намеси, защото на места имало деребеи, та трябвало да промени нещата. Като замени наличните деребеи с други, за да се отчита към скритите, които го инсталираха на трона, докато усеща "напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост".

Колкото до уверенията, че "единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор", и че
"с ДПС не сме правили коалиция", възникват въпроси. Първият е КОЙ издигна главния прокурор. Вторият - КОЙ е партньорът на ДПС във властта, осигуряващ му поредния управленски мандат под маската на опозиция.

Не знам какъв вкус остави речта на Баце в устата на актива, но предварително си бяха глътнали езиците. Първо не знаеха защо ги вика. После примигваха пред медиите с обяснението, че са дошли да чуят премиера, не да говорят. Въобще изглеждаха едновременно като в небрано лозе, но наясно че посланията му са вятър работа - през едното ухо влязло, през другото излязло. Въпросът е само кой и дали ще опере пешкира.

Междувременно пиар машината на ГЕРБ направи, каквото можа, под методическото ръководство на Шехерезада Арнаудова. Така разбрахме кои са приликите между похвалния порив на местната власт в Стара Загора да помете циганските бидонвили и още по-похвалния спазъм на колегите им от Бургас да прегледат законността на морския Доган-сарай в парка Росенец. Ами съвсем ясно е - везната на закона е поставена в равновесие между двата полюса на социалното стълбище. Както казва главният прокурор Иван Гешев, чистим наред - от знатни олигарси до битови кримки, за да подредим къщичката.

А кои са разликите?! Докато чистят с багерите, замитат с метлите! Тъкмо убедиха всички в красотата на подпорния хотел на плажа Алепу и сега се заемат с дивечовъдното бижу без строителни книжа на Румен Гайтански - Вълка в държавното ловно стопанство "Искър". Затова към днешна дата както обикновено за всяко действие на централно и местно ниво от управлението на ГЕРБ е редно да бъдат задавани въпросите: "Защо сега?" и "Какви ги вършите?" Пропагандната машина работи неуморно и бомбастичните обещания за раздаване на пари се редуват с пристъпи на изпаднала в деменция държавност.

Само че да не се престарават, защото им личи като лъжат. А лъжат, защото истината не е за казване. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар