Зима

Зима
Пролет

28 август 2020 г.

С кого се бори Фандъкова и чий мрак "цепи" Гешев

Не друго, а цинизмът в предлагания от управляващото статукво рестарт "цепи мрака"
 
Кое е това нещо, което все се строи, все го няма и все виновни за това са други, а не управляващите? 

Магистралите и пречиствателните станции са добър отговор, но не отстъпват и детските градини в София. "Боря се. Полагаме огромни усилия", заяви през седмицата кметът Йорданка Фандъкова. Само че и тази есен около 7000 деца ще останат неприети.

Налага се въпросът с какво или с кого се бори Фандъкова, която е кмет на столицата вече 11 години, а още 4 години преди това бе зам.-кмет именно по образованието. За тези общо 15 години по върховете на общината тя неизменно е твърдяла, че основна нейна цел е да има място за всяко дете в яслите и детските градини. За целта е получавала и десетки милиони от държавата, като последно преди дни Бойко Борисов й обеща още 65 млн. лева.

Какъв е резултатът? Самата Фандъкътова твърдеше по време на предизборната кампания преди година, че е изградила 100 нови детски градини. Фактите обаче сочат едва 27 наистина нови. Други 51 са разширени. Така или иначе, ефектът е минимален. От десетилетие насам извън системата на общинските ясли и детски градини остават хиляди деца. И това на фона на постоянно намаляващия брой новородени. Сега столичният кмет казва, че се строят 14 градини, но истината пак е друга - реално новите са само 4, а останалите са разширения на съществуващи.

Грубите сметки показват, че за да няма недостиг на места, са нужни поне 40 изцяло нови детски заведения, всяко от които за поне 200 места (2 яслени и 3 градински групи). Въпреки наличните средства обаче такива със сигурност няма да има след още 10 или дори 20 години. Фандъкова обяснява, че процесът бил динамичен и София се развива, идвали млади семейства. Но истината е, че през годините именно нейната администрация отказа да отчужди отредените за детски градини терени и сега просто няма къде те да бъдат изградени. В същото време се правят странни опити за решаване на проблема, като се увеличава броят на децата в групите, пращат се деца в предучилищна възраст в сградите на училищата (още от 5-годишни), строят се разширения на съществуващите сгради за сметка на дворовете и най-новото - предлагат се законови промени, според които дестки градини и ясли да могат да се обособяват в партерните етажи на новите блокове или в неподходящи за целта терени.

Също през седмицата главният прокурор Иван Гешев в пламенна реч на странно събитие със събрани от цялата страна прокурори в резиденция "Бояна" заяви: "Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела, така както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски. Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така както беше десетилетия".

И тези думи пораждат отново същия въпрос - чии двойни стандарти в продължение на десетилетия визира ръководителят на държавното обвинение. Самият Гешев до избирането си за главен прокурор беше заместник на предишния главен прокурор Цацаров, който го предложи за поста. Преди това беше шеф на специализираната прокуратура, на която беше вменена борбата с корупцията по високите етажи на властта. До поста в спецпрокуратурата стигна като наблюдаващ прокурор по делото за разграбването на КТБ. До 2006 г., когато става прокурор, е бил следовател. Накратко, за разлика от Апостола Левски, в последните три десетилетия главният прокурор не само не е е бил гонен и преследван от никоя власт в мрака, за който говори, а дори направи стремглава кариера в него.

Трамплинът за тази кариера без съмнение е делото за КТБ и отсъствието в обвинителния акт именно на хората "с политическо и медийно влияние" - като ярък пример за двоен стандарт. И за да добие описаната от Гешев картина завършен вид, следва да си представим как глашатаите (медиите) на султана от сутрин до вечер хвалят Васил Левски.

Не друго, а цинизмът в предлагания от управляващото статукво рестарт "цепи мрака".

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар