Зима

Зима
Пролет

17 септември 2020 г.

Коронавирусът остави 150 милиона деца в бедност

УНИЦЕФ предупреждава, че ситуацията вероятно ще се влоши през следващите месеци 

 

Около 1,2 милиарда деца живеят в бедност, сочи доклад на УНИЦЕФ и призовава борбата с бедността сред децата да стане приоритет на световната общност. 

Очаква се тази бройка да се увеличи, тъй като пандемията от коронавирус не е приключила.

Броят на децата, живеещи в изключителна бедност, се е увеличил до приблизително 1,2 милиарда заради пандемията COVID-19, сочи публикуван днес анализ на УНИЦЕФ и на организацията „Спаси децата". Това е увеличение с 15% на броя на децата, живеещи в лишения в страните с ниски и средни доходи, или допълнително 150 милиона деца.

Анализът на бедността включва данни за достъп до образование, здравеопазване, жилища, храна, канализация и вода в повече от 70 страни. Около 45% от децата са били лишени от поне една от тези критични потребности в страните, анализирани преди пандемията.

УНИЦЕФ предупреждава, че ситуацията вероятно ще се влоши през следващите месеци. „Спаси децата" и УНИЦЕФ се ангажират да продължат да наблюдават тази променяща се ситуация и да работят с правителствата и гражданското общество, за да се справят с нея.

„COVID-19 и мерките за блокиране, наложени за предотвратяване на разпространението му, тласнаха милиони деца в по-дълбока бедност", каза Хенриета Форе - изпълнителен директор на УНИЦЕФ. Някои семейства изпитват нива на лишения, които не са виждали никога досега. Най-обезпокоително, според нея, е, че сме по-близо до началото на тази криза, отколкото до нейния край".

Докладът отбелязва, че детската бедност е много повече от финансова стойност. Въпреки че мерките за финансова бедност (като доходите на домакинствата) са важни, те предоставят само частичен поглед върху тежкото положение на децата, живеещи в бедност. Посочва се необходимостта от прилагане на многосекторни политики, насочени към здравеопазването, образованието, храненето, водата и канализацията и лишенията от жилища, за да се сложи край на многоизмерната бедност.

Социалната защита, приобщаващите фискални политики, инвестициите в социалните услуги и заетостта и намесата на пазара на труда в подкрепа на семействата са от решаващо значение за извеждането на децата от бедността и предотвратяването на по-нататъшно обедняване. Това включва разширяване на достъпа до качествени здравни грижи и предоставяне на инструментите и технологиите, необходими на децата да продължат образованието си дистанционно; и инвестиране в политики, подходящи за семейството, като платен отпуск и грижи за деца.

„Тази пандемия вече доведе до най-голямата световна извънредна образователна ситуация в историята и нарастването на бедността ще затрудни най-уязвимите деца и техните семейства да компенсират загубата", каза Ингер Ашинг - главен изпълнителен директор на „Спаси децата". „Децата, които губят образованието си, са по-склонни да бъдат принудени да работят или да сключат ранен брак и да бъдат хванати в цикъла на бедност за години напред. Не можем да си позволим цяло поколение деца да станат жертви на тази пандемия. Националните правителства и международната общност трябва да се активизират, за да смекчат удара", смята тя, цинирана от Cross.bg.

Организациите призовават да се действа сега, за да бъде предотвратена ситуация, при която още деца да бъдат лишени от основни житейски нужди като училище, лекарства, храна, вода и подслон.

„Правителствата трябва да дадат приоритет на най-маргинализираните деца и техните семейства чрез бързо разширяване на системите за социална защита, включително парични помощи и детски надбавки, възможности за дистанционно обучение, здравни услуги и хранене в училище. Правенето на тези критични инвестиции сега може да помогне на страните да се подготвят за бъдещи сътресения.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар