Зима

Зима
Пролет

15 септември 2020 г.

Сърбия има нов празник - победата над българите при Добро поле

Във всички общини на Сърбия и Република Сръбска централните улици и площади ще бъдат украсени със сръбския трибагреник 

 

Сърбия и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина днес, 15 септември, за първи път отбелязват новия общ празник – Деня на сръбското единство, свобода и национален флаг, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от "Фокус". 

Датата е избрана в чест на френско-сръбския пробив на Добро поле срещу българските войски през 1918 година.

Във всички общини на Сърбия и Република Сръбска централните улици и площади ще бъдат украсени със сръбския трибагреник, а Белград ще бъде увенчан с четири хиляди знамена. В допълнение, химните на Сърбия и Република Сръбска ще бъдат изпълнени на фонтана на столичния площад „Славия“ на този ден, съобщи заместник-кметът на Белград Горан Вешич.

Предвижда се новият празник да бъде отбелязан във всички места на компактно пребиваване на сърби по света, за да утвърждава националното единство.

Датата 15 септември е избрана, защото в този ден през 1918 година е извършен пробива на Солунския фронт от съюзническите френско-сръбски сили срещу българската и германската армии при Добро поле. Именно тогава за Белград се открива пътя към окупирането на големи територии на Балканския полуостров и създаването на Кралството на сърбите, хърватите и словенците, по-късно приело името Югославия. Създадената тогава федеративна държава отиде окончателно в историята 88 години по-късно – с референдума за отделяне на Черна гора от Сърбия през 2006 година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар